Inga widgetar hittades i sidofältet!

Midvinternattens köld är hård,

stjärnorna gnistra och glimma.

Alla sova i enslig gård

djupt under midnattstimma.

Månen vandrar sin tysta ban,

snön lyser vit på fur och gran,

snön lyser vit på taken.

Endast tomten är vaken

 

Eller? Det sa i alla fall Viktor Rydberg. Förmodligen skrev vår allas Viktor denna julsaga innan Global Warming bidragit till att kristaller av diväteoxid förekommer allt mer sällan, och innan han insett att skolan uppkallad i hans namn skulle bidra till att fler än tomten är vakna när “stjärnorna gnistra och glimma”. Oavsett om Viktor Rydbergs tydligt “out of date”- julsaga är realistisk eller inte så snurrar jorden sitt varv ändå, och solsystemet snurrar i sin tur runt de andra solsystemen i Vintergatan ändå, som i sin tur kretsar runt andra galaxer (ändå), som i sin tur kretsar runt andra hopar av galaxer (ändå), osv, osv… I all oändlighet. Vad är då oändlighet? Det finns ju större och mindre oändligheter. Hur stor är oändligheten vi lever i? Samtidigt kan ju inte en oändlighet ha ett slut, för då vore det ingen oändlighet.

 

Åren rullar i vilket fall på och nu är det dags för juletider igen. Eller rullar åren på? Det är ju relativt. Allt är relativt. Ett år; 365 dagar; är beräknat den tid det tar för Tellus att kretsa 360 grader runt solen (inklusive en fjärdedels dag som tas igen varje skottår). Vad är då ett år på Pluto? Även om åren, månaderna och dagarna inte är konstanta så borde det väl åtminstone ha gått 31 557 600 sekunder sedan sist almanackan visade andra december. Eller har det? Om en färdas i en hastighet motsvarande 10% av ljusets hastighet (c=299 792 458 m/s) brukar man säga att man måste räkna relativistiskt. Om så är fallet beskriver den magiska gammafaktorn hur tiden som upplevs av observatören är relativt tiden som upplevs av den observerade. Tiden förändras alltså beroende på vems perspektiv man ser det från, men också beroende på vilken hastighet observatören, respektive den observerade, färdas i. Även sträckan som en enhet färdas förändras på liknande sätt vid höga hastigheter. Vad är då en hastighet? En hastighet definieras som längden på den sträcka en enhet färdas, dividerat med den tid det tar för enheten att färdas den sträckan. Som tidigare nämnt är både sträckan och tiden beroende – relativt observatören. Allting är relativt och tiden blir därför svår att definiera. Går det då verkligen att säga “nu är det jul igen”?

 

Vi kan väl ändå säga att vi, med lokation Tellus, 660 kilometer norr om ekvatorn, har anlänt till den punkt i oändligheten då jordaxelns lutning på 23,5 grader innebär att den strålande mängd energi som kontinuerligt träffar Tellus atmosfär, begränsas på den norra halvan av jordklotet, vilket leder till ett kyligare klimat. Det är det vi brukar kalla vinter. Det är det som innebär att det snart är jul.

 

Efter att ha sagt detta återstår frågan; hur känner du inför julen? När jag var liten fick jag höra från min mamma att det är en individs känslor angående ett ämne som är den verkliga sanningen. Då kan vi egentligen bara stryka all vetenskap; det är oväsentligt. Låt oss fokusera på individen istället. Om individen så är kemiska reaktioner i hjärnan eller något mer (exempelvis en själ) är för tillfället irrelevant. Om individen föds med alla sina egenskaper, eller om alla föds lika och att våra individer formas allt eftersom, hör inte heller till frågan. Vad känner du? Vad säger dina känslor angående julen? Om du är osäker borde du göra det här testet – så kan media återigen servera svaret på vem du är.

 

Vilken julpersonlighet är du?

 

Det är dags att baka julgodis och din mamma ber dig hjälpa till. Vad gör du?

 1. Plötsligt får du ett extremt viktigt samtal, följt av en superviktig sak som du kom på att du var tvungen att göra, som du snabbare än kvickt kilar iväg till.
 2. Du visste att hon skulle be om din hjälp, och därför har du redan förklädet på dig, men gömt under kläderna. När den efterlängtade frågan äntligen kommer är det bara för dig att slita upp skjortan och flasha förklädet.
 3. Du släpar dig motvilligt upp ur soffan och ställer tvingar dig till köket för att ställa upp för din mamma. Hjälpen är dock inte långvarig, och efter bara några minuter återvänder du till soffan.

 

Det är -20 grader Celcius ute och flera meter snö. Hur reagerar du?

 1. Jag drar på mig mina shorts, precis som alla andra dagar om året, och traskar på som vanligt som om ingen kyla kan bita på mig. Ibland rullar jag mig även i snön för att kyla ner mig.
 2. På en sekund är jag ute och i full fart att skapa ett vackert snölandskap av iglor, snögubbar, snölyktor och snökojor!
 3. Du har ingen åsikt om kylan och vintern, utan vänder kappan efter vinden.

 

Första advent har redan kommit och gått. Vad gjorde du i söndags?

 1. Var det första advent? Det märkte inte jag… Jag var på en weekendtrip till Mallis!
 2. Jag springer omkring som en galning i huset för att leta fram allt julpynt som familjen har samlat på sig genom åren. Allt ska fram! Speciellt alla hemmagjorda änglar med makaronihår, de är ju kära minnen för dig!
 3. Inget särskilt, hängde mest hemma och kollade på tv-serier. Åh juste! Jag åt faktiskt en lussebulle också.

 

 

Julklappshandling kan vara en kaosartad aktivitet, hur hanterar du detta?

 1. Jag brukar glömma julklapparna helt fram tills sista sekund. Så ofta blir det julklappshandling på Coop eller ICA. Tycker inte det är särskilt stressig stämning där faktiskt.
 2. Jag har planerat mina julklappar sedan i sommras, så det är inga problem. På så sätt slipper jag stressa runt och kan njuta av julskyltningarna istället.
 3. När jag var liten brukade jag alltid ge bort misslyckade smörknivar från träslöjden. Nu har vi tyvärr inte träslöjd längre, så jag ger alltid bort köpta smörknivar. En till varje familjemedlem.

 

Hur reagerade du när du fick reda på att Jultomten inte fanns på riktigt?

 1. Ryckte lite på axlarna och gick snabbt därifrån, spelar egentligen inte mig någon roll.
 2. Vad menar du? Tomten finns väl på riktigt…
 3. Dubbelkollade med mamma för att se till att hon inte sagt fel. Sen var det bara att acceptera förändringen och fortsätta leva livet som vanligt.

 

 

 

Summera nu de bokstäver du fick och läs sedan ditt svar.

1. Antitomten – När julen kommer fortsätter du vara det sommarbarn du alltid varit. Pepparkakor, julmust och lussebullar är ingenting för dig. Du föredrar en svalkande glass!

 

2. Tomtenissen – När december månad anländer med all sin glas befinner du dig i ren och skär exstas. Det ska bakas, (ätas), pyntas, planeras och tändas juleljus. Traditioner ska följas till punkt och pricka annars är det inte riktigt jul längre.

 

3. Lussebullen Lagom – Du är rätt likgiltig av dig när det kommer till julen. Visst, du äter pepparkakorna och julgodiset. Men egentligen skulle det inte göra dig någonting om vi struntade i att kolla Kalle Anka på julafton för att se ett avsnitt av din favoritserie istället.

 

Skribent – Lea Öberg

Bild – Ganz Vashchuk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *