Inga widgetar hittades i sidofältet!

Under sitt första år på VRG sökte Nanna Olsson, 18, ASSIST-stipendiet, som ger möjlighet att studera ett år på en väl ansedd high school i USA. Efter en omfattande ansökan blev Nanna, tillsammans med en handfull andra stipendiater, utvald att åka till Asheville School i North Carolina; en av USA’s allra bästa och mest prestigefyllda internatskolor. Hur ser hennes vardag ut på denna krävande skola? Hur är det att bo på ett internat i USA? Följ med när redaktionen frågar ut henne (vi varnar dig, hennes berättelser får stundtals Sverige att verka mycket grått och blekt)!

 

Hejsan Nanna!

Kan du berätta lite om hur det kommer sig att du sökte ASSIST-stipendiet och ville åka till USA och studera?

För mig har det alltid varit en dröm att plugga i USA. Ända sedan jag bodde där, har jag velat komma tillbaka och studera. Förra året fick min bror ASSIST-stipendiet och det var en väldigt bra upplevelse för honom, så därför sökte jag just det stipendiet.

Hur gick din ansökan till? Hur kändes det när du fick beskedet att du kommit in?

Ansökan till stipendiet tog väldigt lång tid, och det var mycket pappersarbete.  Och när jag säger pappersarbete, menar jag VÄLDIGT mycket pappersarbete! Det var så många papper att jag fick skicka dem i ett paket, istället för ett kuvert!

I september i ettan började jag på min uppsats, och bad om rekommendationsbrev från lärare. Deadline för dessa två var i januari. Efter det, tas man ut till nästa steg; intervjun. Där frågade de många kluriga frågor, de ville se att man kunde klara av ett år här.

När jag fått reda på att jag kommit in, kände jag mest en stor lättnad. Jag ville verkligen komma iväg till USA i ett år. Jag blev också väldigt glad såklart, det här var något stort att se fram emot.

 

Vad rörde sig i ditt huvud kvällen innan du åkte?

Hela sommaren tänkte jag inte så mycket på det, och hur det skulle bli att åka bort. Jag hade ett ganska vanligt sommarlov. Men sista kvällen var lite annorlunda. Jag och min familj satt och tittade på Gilmore Girls, och i avsnittet hade familjen en fest för dottern som skulle flytta hemifrån. När jag såg det var det då jag verkligen insåg att jag skulle iväg. Så då var jag lite ledsen.

Hur är det att gå på en så väl ansedd skola? Mycket arbete? Hur är lärarna?

Det är utmanande, men väldigt roligt. Det är väldigt mycket arbete här, jag måste lägga ner 4 timmar om dagen på skolarbete, allra minst. Lärarna här är väldigt passionerade för sina ämnen, och de håller mycket lektioner. De är bra på att hjälpa till när man fastnar. En stor skillnad här som jag har märkt, är att lärarna gärna hjälper en även på fritiden. T.ex. var det en lärare som gick igenom en uppsats med mig på ett lov. Och man blir till och med hembjuden till deras lägenheter så att man kan få hjälp! Många lärare här bor på skolområdet.  Det kändes väldigt annorlunda.

 

Hur bor du under din vistelse?

Under skoltiden bor jag på internat. Jag har ett eget rum, och jag bor i en korridor tillsammans med andra tjejer. Internatet ligger nära skolan, det är knappt något gångavstånd alls.

Under loven bor jag hos en värdfamilj, som bor 2 timmar bort. De bor precis vid en sjö, så på loven åker vi mycket båt.

 


Hur är eleverna på skolan? Vart kommer alla ifrån? Märks några kulturkrockar ibland?

Eleverna här är väldigt öppna och trevliga, och lätta att prata med! Alla här är så olika, ingen är mainstream och alla har sin egna “nisch”, skulle man kunna säga. Varje person har ett intresse som gör en speciell. Alla har något personligt fritidsintresse, de flesta är med i olika klubbar. Det är ett väldigt “diverse community”!

Många elever här kommer ifrån södra USA, men här går många internationella elever också. Vi har elever från Saudiarabien, Tanzania, Korea, Kina, Thailand, Colombia, Brasilien…det finns folk från hela världen. Jag är dock ganska ensam som europé!

Vad gäller kulturkrockar har jag inte märkt mycket av dem. Det kan kännas lite mer konservativt här än i Sverige, men absolut inte så extremt som många svenskar tror. Det finns dock en tjej från Milwaukee i norra USA, som tycker att folk är mer öppna och lättsamma i södern än där hon kommer ifrån.

Det som kan vara lite jobbigt är att amerikanerna på skolan inte alltid förstår mig som utlandsstudent. Om sådant är det lättare att prata med folk som också kommer från andra länder eftersom de förstår vad jag går igenom som bor så långt hemifrån.

 

Vad är bra resp. dåligt med din skola?

Det som är bra med skolan är att det är många utmaningar, och jag kan pusha mig själv långt. Lärarna här är jättebra, skolan har en familjär miljö och alla umgås med alla. Här blir man även uppmuntrad att göra det man tycker är kul, man kan starta eller gå med i klubbar, man blir belönad för att sporta. Här är det så öppet med att man ska göra vad tycker är kul, och inte det man borde göra. Visst, det är en akademisk skola, många vill bli doktorer och liknande, men andra vill bli kockar, arbeta med barn, volontärsarbeta eller bli lärare. Det finns så många olika typer på skolan.

 

Något annat som är bra är att skolan har “honor codes”: regler om att man inte får ljuga, stjäla och att man måste vara respektfull mot andra. 3 stora regler som är enkla att följa, bryter man dem blir man relegerad. Om man t.ex. ljuger om att man har gjort läxan, kan man få en “rättegång” där man får försvara sig, men oftast blir man rekommenderad att sluta på skolan. Stjäl man något, blir man utslängd med detsamma, även om det bara skulle gälla ett par dollar. Trots att det är strängt, tycker jag att det är bra. Jag kan lämna min dator varsomhelst på skolan, jag kan vara säker på att ingen tar den.

Något som är mindre bra, är att det ibland blir för mycket regler, särskilt vad gäller tider. Jag kan t.ex. inte själv bestämma vad jag vill göra med min tid. Kl 8 är det “study hall”, då måste jag sitta på mitt rum och plugga. 22.30 är det check, och 23.00 är det “lights out”. Jag kan inte heller ta mig runt som jag vill, i USA är man så beroende av bil. Vill jag ta mig ifrån campus måste jag ta taxi.

Dresscoden kan också vara besvärlig. Det finns regler för vad man ska ha på sig, t.ex. får klänningar som minst vara 5 cm ovanför knäna. Min klänning krympte lite i tvätten och bröt den då regeln när jag hade den på mig, så jag fick några “demerits” (straffpoäng) för det. Det är också obligatoriskt att om man har skjorta, måste den vara instoppad innanför byxorna! 


Beskriv en vanlig skolvecka!

Alla mina dagar ser likadana ut. Varje dag börjar skolan kl 8, och slutar kl 3. Jag läser fem ämnen, och jag har alla varje dag. Vid lunchen har vi tilldelade bord med bestämda platser, och varje elev får vid något tillfälle vara servitris för ett visst bord under 2 veckor. Efter skolan ägnar vi oss åt afternoon activities, det kan vara sport, dans eller musik. Mina aktiviteter under hösten var cross country och klarinett. Varje aktivitet gör man två timmar om dagen. Efter middagen (buffé), har vi study hall kl 8, då vi måste sitta på vårt rum och plugga. Kl 11 måste vi ligga i våra sängar.

3 ggr i veckan går vi till kapellet, där the seniors brukar hålla tal, och varje söndag är vi i kyrkan.

Beskriv din fredagseftermiddag!

Oftast åker jag downtown med kompisar och äter på restaurang, det är ganska billigt att äta här. Downtown har en cool miljö, det är ganska bohemiskt. Lite som söder, fast coolare!Ibland har jag lektioner på lördagar, men inte alltid. Det har jag varannan vecka, oftast.

 

Berätta om något galet du varit med om under din vistelse i USA!

En ganska galen sak jag var med om var en vecka i skolan då de körde jättemycket pranks och practical jokes. T.ex. gjorde de om en hel korridor till en fotbollsplan, med mål och allting. När vi hade seated dinner, serverades bara kex, jordnötssmör och chips, och de sa att köket var trasigt. Sen kom en massa seniors och skrek: “Pizza, pizza, pizza!”. De hade betällt pizza åt alla eleverna! De fyllde också rektorns rum med sand, palmer och en gubbe i turban, medan han var i Saudiarabien och rekryterade elever. De gjorde pranks på alla lärarnas klassrum. En lärare hade ställt alla skrivborden på taket och klistrat fast böckerna på väggarna, så vi fick sitta på golvet. Så den veckan var rättså galen.

 

Vad har du märkt av i USA som känns väldigt annorlunda jämfört med Sverige? Kultur? Killar? Mat? Socialt? Skolan?

Främst maten, skulle jag säga. Här äts det mycket kyckling, jag äter sällan vanligt kött här. Det är mycket ost på allt! En annan sak är klädstilen. På Asheville byter alla kläder så fort skolan är slut, alla klär verkligen ner sig till mjukisar och sånt. Många byter till pyjamas, jag har sett folk i matsalen som har haft det! I Sverige vill alla se snygga ut i skolan, så i början när jag hade mina vanliga kläder frågade folk mig varför jag var så uppklädd!

Här är sport viktigt, både att själv utöva den och att titta på. Det är också lite religiösare här, inte alls så mycket, men vi ber t.ex. bordsbön.
Amerikaner är initiativtagande, de har alltid inställningen “Just do it!”. Killarna beter sig lite annolunda, och det skiljer sig lite med dejter. Här dejtar man på riktigt, det är mycket vanligare här att killarna bjuder på middag, drar ut stolen och betalar för tjejens mat. De är alltid väldigt artiga.

Asheville eller VRGD; vilken skola är bäst?

Svårt val, men jag måste nog säga Asheville. Det är liksom mer än bara en skola. Det är som en egen livsstil här, det är så viktigt här att ta vara på det som gör en speciell. Här kan man även prata med lärarna om man är ledsen över något, om saker som inte rör skolan också. Det kan behövas när skolan här är så krävande.

Vad saknar du mest med Sverige? Och med VRGD?

Det jag saknar med Sverige är mest min familj, mammas mat, och mina kompisar. Jag saknar även mina rutiner som jag haft i Sverige, som att kunna ta tåget dit jag vill, röra mig firtt, slappa i mitt rum och kunna bestämma själv vad jag vill göra med min tid.

Angående VRG saknar jag lite att kunna göra precis vad jag vill på min fritid, och att jag inte behöver passa tider på samma stränga sätt som här i USA. På VRG har jag även tid att kunna göra mina läxor nogrannare, men här måste allt göras så snabbt eftersom vi har så mycket läxor till nästa dag.

Vad är det bästa du upplevt under din vistelse?

Mitt jullov hos värdfamiljen var mycket bra. Något som var jättekul är att jag lyckades kvala in till North Carolina State Championships i cross country! Bara de sju bästa löparna i laget fick åka dit. Skolans fotbollslag vann också NC State Championship, det var en historisk händelse! Det är kul att titta på fotboll, inte på TV, utan live med sina kompisar.

 

Varför bör man söka ASSIST-stipendiet, och vilka heta tips har du till de som vill söka stipendiet?

Alla som vill ha den ultimata USA-upplevelsen tycker jag ska söka stipendiet. Man lär sig mycket om den amerikanska kulturen, men jag har även lärt mig ett och annat om den svenska på vägen! Det som är bra med ASSIST, är att när man blivit uttagen väljer de ut en skola åt dig, som passar dig allra bäst som person. Det är verkligen en otrolig möjlighet för dig som vill studera utomlands.

Om man vill söka, är bra rekommendationsbrev viktiga. Men det viktigaste är uppsatsen, där du visar vem du är. Många skriver mest om vad de är bra på, och glömmer bort att visa vem du är som person. Försök att få in dina meriter på ett personligt sätt, t.ex. berätta om någon anekdot du varit med om. Ta med sådant som framhäver din personlighet. Var dig själv!

 Olivia Brodin
oliv.brod-2013@djh.vrg.se

av VRGDT