Inga widgetar hittades i sidofältet!

Under sportlovet har SvD rapporterat flitigt om att den glutenfria trenddieten inte är så mirakulös som man tidigare har trott.  Tisdagen 24/2 publicerades en artikel om att forskarna som låg bakom den pro-glutenfria studien nu backar och säger at det är Fodmap-kolhydrater (fermentarbara oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyol), och inte gluten, som får folk att må dåligt. Antagligen kommer den glutenfria trenden, som vilken annan trend som helst egentligen, dala. Förhoppningsvis lämnar den här diet-trenden inte den svenska matkulturen helt och hållet. Matutbudet för glutenintoleranta har ökat och förbättrats avsevärt ända sedan det blev inne att äta glutenfritt.

Jag diagnostiserades med celiaki för tio år sedan och jag ser själv tydliga skillnader på det glutenfria utbudet sedan glutenfri mat kommersialiserades. Att jämföra det glutenfria utbudet av livsmedel före och efter modedietens framfart är nästan som att jämföra två olika planeter.  Under mina första år som glutenintolerant fick jag nöja mig med att äta sjukligt blek pasta och gummi-smakande bröd. Idag kan jag välja och vraka bland en mängd olika varor av mycket bättre kvalitet. Till exempel fanns det glutenfria semlor att köpa på bagerier i år. Detta skulle vara helt otänkbart för fem år sedan.

Skillnaderna är ännu tydligare i USA. När jag semestrade för fyra år sedan åt jag nästan bara pommes frites i två veckor. Förra året däremot när jag var i Maine på utbytesår hade jag nästan fler valmöjligheter än i Sverige. När jag handlade mat där för första gången blev jag helt mållös över hur många valmöjligheter jag hade. Det fanns inte en, utan tre HYLLRADER (långa för den delen också) med glutenfritt mjöl, pasta, flingor, kex, pannkaksmixar…listan kan fortsätta in i oändligheten.

Utan den glutenfria trenden skulle livsmedelsutbudet för glutenintoleranta utan tvekan se dystert ut. De nya forskningsresultaten kanske får många icke-glutenintoleranta att återgå till att inkludera gluten i sin diet, men jag hoppas att den glutenfria trenden lämnar ett stort avtryck i den svenska matkulturen. Antalet glutenfria alternativ har som sagt ökat, men det finns fortfarande mycket som kan bli bättre, inte minst inom restaurangbranschen. Där känner jag mig fortfarande väldigt begränsad. Kyckling och potatis eller nötkött och potatis är i princip de enda valmöjligheterna vi glutenintoleranta har, och det är ju lite tråkigt.

 

Skribent: Boel Olsson

Illustratör: Boel Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *