Inga widgetar hittades i sidofältet!

Jag har precis läst reportaget om Dawit Isaaks 15 år långa fängelsetid i Eritrea i Svd. Fallet om Dawit Isaak har nog inte gått någon obemärkt förbi, men jag sammanfattar ändå: Dawit som är svensk medborgare har blivit fängslad utan rättegång för att tidningen han arbetade på i Eritrea publicerat en artikel där de krävde demokratiska reformer.

 

Det här med yttrandefrihet är något jag vanligtvis inte reflekterar över, jag tar det helt enkelt för givet. Att inte behöva reflektera över sin yttrandefrihet kan anses vara ett tecken på att samhället är en välfungerande demokrati, fast jag kan ändå inte låta bli att tycka att det är lite “bortskämt”. När människor i andra länder så som Eritrea riskerar att fängslas för oliktänkande, borde inte vi i Sverige, elever som du och jag, ta vårt ansvar och utnyttja vår rättighet till fullo?

 

Detta för mina tankar till VRGDT. När jag stod vid vårt fina bord vid kommittédagarna (tack till ordförande Emma och sekreterare Victoria!) fick jag många frågor om vad vi ens skriver om på VRGDT. När jag gav det luddiga svaret att man kan skriva om i princip vad man vill var det få som blev imponerade. Just då fick det mig att tvivla på tidningens betydelse. Nu däremot efter att ha läst om en människa som inte får skriva om vad den vill så känner jag mig stolt över mitt svar. På VRGDT skriver vi om det som intresserar oss just för att vi kan, men framför allt för att vi tycker det är kul att skriva och producera eget material. Alla är välkomna; artiklar om högt såväl lågt, videoklipp, bilder, recept, foton, podcasts, filmer… Ja, det är du själv som sätter gränserna.

 

Läsåret 16/17 ska bli det bästa året hittills för VRGDT, ett rätt kaxigt mål med tanke på hur bra styrelserna från de tidigare åren har varit, men jag har en bra känsla gällande redaktionens potential. Min magkänsla säger mig också att det finns många VRGD:are som har en stor skrivlust, men ännu inte hittat till VRGDT. Så nu när vi ska ha vårt första öppna möte 27/9 (äntligen)  hoppas jag se många nya ansikten. För kom ihåg: alla är välkomna.

 

VÄLKOMNA!

Astrid Olsson

Chefredaktör 16/17

 

Bilden tillhör Astrid Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *