Inga widgetar hittades i sidofältet!

Av: Sofie af Ugglas

Bildkälla: Östra Göinge Kommun

Äntligen onsdag, vilket betyder att det bara är två dagar kvar till fredag!! Det nalkas tredje advent samtidigt som julafton närmar sig med stormsteg. Visst börjar det bli dags för årets stora montering av pepparkakshus? Jag vet att vi alla har fullt upp både i skolan och utanför just nu, men jag lovar er att en paus i allt det kommer göra er gott. Reservera en av helgens eftermiddagar åt att hänga i köket, småäta pepparkaksdeg och lyssna på julmusik med antingen kompisarna, familjen eller mor-/farföräldrarna. Njut av stämningen samtidigt som konstverket växer fram. Jag vågar säga att upplevelsen är mer betydelsefull än resultatet, men för er som faktiskt siktar på att bygga årets bästa (och snyggaste) pepparkakshus har jag satt ihop en guide med mina allra bästa tips och trix!

  1. Bra stomme

Grunden för att hela konstruktionen både ska hålla och vara smidig att arbeta med är bra väggar. Ett tryggt val är alltid att använda färdiggräddade delar, men egenbakade väggar ger många pluspoäng på charm-kontot. Om ni ger er på att baka egna delar rekommenderar jag att ni låter degen vara ett par millimeter tjockare är vanligt och att ni är extremt noga med att alla vinklar och mått blir rätt. Har formen ändrats i ugnen är det snabba puckar som gäller för att hinna beskära kanterna innan de svalnar. 

  1. Klistret

Fuskvarianten är att använda limpistol, men traditionellt sett är det detta förbaskade smälta socker som gäller. Ställ stekpannan med socker i på låg värme efter smältning så behåller det en bra konsistens. Hjälps åt att montera huset del för del så snyggt och stilrent ni kan – måste ni verkligen kladda så ska ni försöka göra det på insidan:) 

  1. Kristyren

Om klistret är fult men funktionellt så är nog kristyren raka motsatsen. Smidigast att arbeta med är den vid perfekt kladdighet, så var försiktiga med florsockret där i slutet så att det inte blir för mycket. 

  1. Dekoration

Nu har vi kommit till delen vi alla längtat efter. Det mest praktiska är över och vi kan nu låta hjärnans kreativa del arbeta fritt. För att undvika minuspoäng på utseendet bör ni börja med att täcka allt smält socker med kristyr. Efter det är det bara att släppa loss bland olika spritsar, godis och strössel. Jag känner mig dock manad att påpeka en grej – det blir sällan snyggare av att ni gör något på känsla. Helt ärligt, satsar ni på snyggt bör ni hålla er till den ursprungliga idéen, men å andra sidan bjuder det andra alternativet ofta på en större mängd skratt:)

  1. Sista touchen

Rekvisita är en viktig detalj som många tyvärr glömmer bort. Genom att placera hela huset på ett tunt lager bomull, koppla in en liten ljusslinga inuti och ställa en mini-tomte utanför dörren blir huset helt plötsligt tusen gånger mer “put together” och personligt.

Lycka till och god jul på er alla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *