Inga widgetar hittades i sidofältet!
Illustration av Yasmine Dahlberg

Regn, åska och första snön – eller Kongress? Hur har ni kära läsare och medlemmar spenderat er helg?

Om ni frågar mig har mitt egna schema varit fullspäckad. Jag har nämligen fått möjligheten att åka på Ung Medias Kongress 2017. Men vad innebär det?

Jo, Ung Media är den rikstäckande paraplyorganisationen som bland annat bidrar till Rydbergaren med ekonomiska tillgångar, anordnar utbildningar och events för sina medlemsföreningar som oss (nästa är Humans of Stockholm 26/11 – missa ej det!) samt bevakar olika nationella evenemang såsom Almedalsveckan, bara för att nämna lite av vad UM gör. Kort sagt: En organisation som gör fler unga röster hörda inklusive Rydbergarens!

Som ordförande för vår förening har jag fått äran att åka till Ung Medias årsmöte i Örebro för att representera Rydbergaren och föra vår talan på alla de 33 punkterna i Kongressens dagordning som sträckt sig över längre än ett dygn. UM:s nya styrelse, verksamhetsplan och stadgar är några av de många punkter som jag har fått vara med och klubba igenom.

Att åka till Ung Medias årsmöte Kongressen har minst sagt varit lärorikt, spännande och roligt. Jag har fått lära känna många nya personer och stärkt Rydbergarens befintliga kontaktnät bland unga medieproducenter såsom youtubers, poddradios och även andra skoltidningar – bland annat Norra Reals “The Real Deal”, Södra Latins “Latin Lover”, Kungsholmens “KZINE” och VRG Odenplans “The Rydberg Tribune” för att nämna några i Stockholm.

Nästa Kongress kommer hållas i mars 2018 efter en ändring i stadgar och det är mitt tropiskt heta tips att ni söker till att få delta och representera vår skoltidning på detta otroligt berikande evenemang. Förutom allt det sociala och bildande man får uppleva, är det även värt att nämna att Ung Media oftast håller sina stora evenemang i andra städer än Stockholm vilket ger en chans att se sig om i Sveriges fina stadsliv. Denna gång fick jag uppleva Örebro – nu kan jag stolt säga att jag är en erfarenhet rikare.

För att göra upplevelsen en aning mer förväntningsmöjlig för nästa gäng av Rydbergarens medlemmar som åker, har jag här framställt en lista med tips som jag starkt rekommenderar att följa:

 

  • Håll koll på läget! Läs igenom all material som du får utskickat av Ung Media innan årsmötet. Det brukar vara en fil med ca 80 sidor som skickas och ska behandlas under mötet – stay calm. Du kommer få diskutera all material under Kongressen med andra medlemmar som kan precis lika mycket eller lite som du. Genom att läsa och förbereda dig blir det roligare och lättare för dig att hänga med i handlingarna.

 

  • Gå upp i tid för frukost! Ung Media brukar hålla sina evenemang på hotell eller vandrarhem med den klassiska “hotellfrukosten”. Självklart är man uppe sent kvällen innan och minglar med sina nyfunna vänner eller filar på yrkanden och tilläggsyrkanden. Men glöm inte att morgonen väntar med en mycket mysig och god frukost du inte vill missa!

 

  • Plädera för de som söker till förtroendeposter! Det är alltid trevligt med människor som ställer sig och för talan för de de tycker passar bra till olika roller i förbundet. Kanske har du scenskräck, men jag lovar det är inget farligt – Ung Media är väldigt snälla.

 

  • Lär dig alla svåra ord! Är det över tre ord i denna artikel hittills som du inte förstått, ta fram ordlistan! Årsmöte är en juridisk handling med ett språk vars syfte är att inte förstå språket. Bokstavligen. Så lär dig alla svåra ord innan du kommer till Kongressen för att briljera med dina kunskaper. (Tillägg: Ung Media brukar hålla en årsmöteutbildning strax innan Kongressen börjar, så oroa dig inte om du inte lärt dig allt.)

 

Dessa är mina hetaste tips inför nästa Kongress. Rydbergaren utser vanligtvis två medlemmar som får åka till Kongressen med totalt en rösträtt (alltså en röst för Rydbergaren oavsett hur många av oss som åker). Om du är intresserad inför nästa års Kongress eller vill ha fler “heta tips”, meddela mig på bogd.vash-2018@vrg.se eller prata med mig i korridorerna så kanske DU blir en av de lyckligt lottade som får uppleva denna fantastiska resa!

 

Hälsningar,

Ordförande Danna Vashchuk

 

av Danna Vashchuk

Hej! Jag är ordförande för Rydbergaren och har hand om de organisatoriska uppgifterna. Hoppas du njuter av din lässtund här på rydbergaren.se. Du har väl inte glömt att bli medlem? Skriv in dig här http://ebas.ungmedia.se/signups/index/84 och glöm inte att godkänna bekräftelsemailet! Hälsningar, Danna Vashchuk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *