Inga widgetar hittades i sidofältet!

God jul från andra sidan atlanten! I år är jag på utbytesår i Maine, en väldigt liten stat i nordöstra USA. Jag går på Hebron Academy, en internatskola mitt i skogen. När du läser det här har jag ungefär hälften av mitt år kvar, och allt jag kan säga är att det har gått väldigt fort. Det känns som att jag landade i Boston igår. Jag åkte hit med en organisation som heter Assist. I år var vi 175 Assist-elever, bland dem 10 starka svenskar. Alla vi svenskar flög tillsammans från Arlanda. Det var tufft att säga hejdå till familjen vid Security, men man var ju lite sen till flyget så man hade inte tid att hänga runt haha. Det var bara att tuta och köra. Jag torkade tårarna och sen taggade jag igång. Snart så träffade jag resten av svenskarna vid gaten, och alla jobbiga känslor gick upp i rök. Vi och resten av alla Assist-elever var på ett 4-dagars orientation camp i Boston där de förberedde oss inför året. Det var så häftigt att träffa folk från hela världen. Ungern, Somaliland, Nya Zeeland, Turkiet etc. Det var väldigt skönt att få träffa människor som satt i samma sits som en själv. Alla kunde stamma på engelskan tillsammans liksom.

Jag har det så himla bra här på Hebron Academy. Det är en väldigt liten skola så alla känner alla, vilket är väldigt tryggt. Största skillnaden från VRG är att Hebron har många internationella elever. Jag hör ett dussin olika språk vardagligen. Engelska (såklart), kinesiska, spanska, franska, tyska, men viktigast av allt, svenska. Det är nämligen jag och en annan svensk här, Jakob från Göteborg. Att prata ett språk ingen annan förstår är det bland det bästa som finns. En superkraft nästan. Under fotbollssäsongen kunde jag svära hur mycket jag ville på planen, vem skulle kunna lista ut vad jag sa liksom? Tillslut pratade hela fotbollslaget grundläggande svenska. Sjukt imponerande.

Nu är julafton precis runt hörnet, och jag kommer vara med min värdfamilj som jag är med under vissa helger och lov. Så det blir firande den 25e istället för 24e. Sen kommer det inte finnas köttbullar, prinskorv och gravad lax. Istället kommer det serveras kalkon. Det är små skillnader när det kommer till jul, men överlag är det ju samma högtid. Men dem små skillnaderna är väldigt viktiga, och det är fantastiskt att få uppleva något så bekant, fast på ett helt nytt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *