Inga widgetar hittades i sidofältet!

Hej! Mitt namn är Siri, jag är 18 år gammal och i skrivande stund är jag på ett utbytesår på en internatskola i Lawrenceville, USA. Att åka på ett utbytesår var inte något jag började fundera på förrän i slutet av högstadiet, men jag kan med all säkerhet säga att det här är det roligaste och mest lärorika jag har varit med om i livet än så länge. Jag rekommenderar alla som har möjligheten att åka utomlands ett år, att åka! 

Jag spenderar mitt år på The Lawrenceville School i delstaten New Jersey, ungefär 1,5 timme utanför New York och jag trivs verkligen här. Klimatet är som i Sverige, fast något varmare, vilket man givetvis inte tackar nej till. När jag kom hit i augusti var det ungefär 30 grader varje dag men nu, i början av december, ligger dagstemperaturen på ungefär 6 grader vilket ändå inte är så farligt kallt. Att min skola bara ligger cirka 1,5 timme från New York är också ett stort plus då det är kul att åka på utflykt ibland, även om skolans campus är väldigt vackert och hemtrevligt. 

Det är tack vare ett stipendium från Sverige-Amerika stiftelsen som jag hamnade på Lawrenceville. Jag tilldelades stipendiet 2019 och skulle ha åkt på mitt utbytesår förra året, men på grund av pandemin så fick jag, som tur var, skjuta upp mitt utbytesår och åka efter tvåan istället för ettan. Det känns givetvis lite synd att bara få spendera ett år med min nya klass på VRG, men jag försöker se det som att jag istället fick turen att spendera två år med min gamla klass och att jag bara kommer ha ett istället för två år kvar till studenten när jag kommer hem! 

Många som åker till USA på utbytesår väljer att bo i en värdfamilj, men jag bor som sagt på en internatskola. Några kanske tycker att det låter tråkigt att inte bo i en familj, men internatlivet passar mig alldeles utmärkt. Att bo med mina kompisar på skolan är för mig det perfekta sättet att uppleva en ny kultur och samtidigt snabbt skaffa nya vänner. På Lawrenceville har jag dessutom ändå en sorts familj eftersom jag och alla andra elever blivit tilldelade ett hus. I varje hus bor både elever och lärare. Det har gjort att jag lärt känna mina klasskompisar och lärare snabbt vilket är både kul och skönt som ny på skolan. Dock så tror jag att själva skolupplevelsen blir ganska annorlunda om du går på internat jämfört med om du bor i en värdfamilj och går på en “dagskola”. Jag kan bara tala för hur det är att bo på internat, men jag tror att utbytesstudenter som bor i en amerikansk värdfamilj får en mer klassisk “American high school upplevelse”. Å andra sidan har jag fått uppleva en annan typ av “American high school” här på internatet som har varit väldigt rolig och lärorik den med. Att åka på utbytesår i USA kommer att bli en unik upplevelse oavsett hur du bor! 

De olika internatskolorna i USA har många likheter, men jag skulle ändå vilja påstå att varje skola är unik. Något som utmärker The Lawrenceville School är strukturen på lektionerna. Här borta har vi inte det klassiska lektionsupplägget där en lärare föreläser inför 30 elever. Istället följer skolan en modell som kallas för Harkness. Harkness eller Harkness Discussions är elevledda diskussioner där läraren endast ger “stöd” om det behövs. Det här konceptet är möjligt eftersom det bara är 7-14 personer i varje klass. Innan jag kom till Lawrenceville hade jag aldrig hört talas om 100% diskussionsbaserade lektioner, men nu har det blivit något jag verkligen gillar. Genom Harkness-modellen har jag blivit mycket bättre på att diskutera och jag har även lärt mig otroligt mycket genom att dela med mig av mina kunskaper samtidigt som jag får ta del av mina klasskamraters perspektiv.

En annan sak som står ut med Lawrenceville är skolans kultur. Eftersom jag befinner mig i USA och går på en amerikansk skola så har jag fått uppleva den amerikanska kulturen här, men jag har också vidgat mina vyer ytterligare eftersom det finns många internationella elever och lärare på skolan. De 

många olika nationaliteterna har gjort att jag fått lära mig mycket om många olika länder och kulturer utöver USA och den amerikanska kulturen. Det här var den främsta anledningen till varför jag ville åka till Lawrenceville från första början och att jag redan har kompisar från länder som Thailand, Jamaica, Hongkong, Spanien och Kazakstan är helt fantastiskt enligt mig. 

Att denna artikel blev något för lång säger en del om mitt utbytesår i USA – det är så bra att jag inte kan sluta skriva… Jag skulle kunna skriva mycket mer om de fantastiska möjligheterna att utöva sport, alla roliga aktiviteter på skolan osv, men då skulle den här texten aldrig ta slut. Istället vill jag passa på att uppmana dig som läser att åka på utbytesår om du har möjligheten. Jag kan varmt rekommendera att söka Sverige-Amerika stiftelsens stipendium till The Lawrenceville School. Det har verkligen varit en fantastisk upplevelse! Mina tre månader här borta, tvärs över Atlanten, har varit fullspäckade med äventyr och jag lär mig så mycket varenda dag. Det kan kännas läskigt att lämna Sverige för ett land så långt borta, men rädslan är temporär. Minnena och det du lär dig från utbytesåret kommer däremot att finns med dig för livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *