Inga widgetar hittades i sidofältet!

 

Är du julälskaren som vet allt om högtiden? Eller den som vill kunna skryta lite på julbordet om att du faktiskt vet hur många skumtomtar som tillverkas varje år? Eller har du noll intresse för julen men blev en smula nyfiken på vad som faktiskt kan dölja sig bakom dagens lucka? Oavsett vad så kommer här några fakta om julen som de flesta av oss inte har koll på…

 

  • Pepparkakor har vi ätit i Sverige ända sedan 1300-talet då de såldes på apotek och ordinerades som medicin för diverse åkommor. Unionskungen under denna tid åt dem för sitt usla humör och så uppkom myten om att man blir snäll av kakorna.
  • I Venezuela stänger man varje julafton av bilvägarna i huvudstaden Caracas. Man skulle kanske tro att det är för att hindra trafiken eller av säkerhetsmässiga skäl men det är faktiskt för att människor ska kunna ta sig till julmässan – på rullskridskor!
  • Att äta traditionella maträtter förknippas ofta med julen – men inte i Japan. Landet har ingen lång tradition av att fira jul vilket kan ha bidragit till valet av julmeny. Medan vi i Sverige äter julskinka och köttbullar så är det i Japan vanligt att käka på Kentucky Fried Chicken på julafton! Det hela började med en julkampanj under mitten av 70-talet efter att turister inte kunde hitta kalkon i Japan. KFC plockade upp det här och genomförde en “Christmas chicken”-kampanj och började sälja julmiddagar på sina restauranger. Den här typen av julmiddag är väldigt populär och det behövs ofta bokas bord långt i förväg. Trot’ eller ej!
  • Varje år tillverkar Cloetta 194 miljoner (!) av våra älskade skumtomtar som förgyllt jular i över 40 år.
  • Varje år i Gällivare i Norrbotten samlas tomtar från hela världen för att tävla i “Santa Winter Games”. Tävlingsgrenarna är bl a lassokastning, paketstapling, dans, “Santa´s race” och grötätning. Dessutom genomförs en stor tomteparad. 2015 års segrare korades i november och det blev ”Santa Apple” från Hong Kong. Han passade på att fira sin vinst med ett frieri. Vår barndoms stora fundering är härmed besvarad – tomten finns!
  • Julskinkan är för många människor obligatorisk på julbordet. Om man skulle lägga alla julskinkor i Sverige på rad så skulle det resultera i en sträcka på 65 mil julskinka vilket motsvarar distansen mellan Stockholm och Malmö.
  • Gillar du grönt? Testa en julgran i år för de är faktiskt ätbara. Barren innehåller mycket C-vitamin så kanske kan du byta ut apelsinen de kommande veckorna? 
    OBS! VRGDT tar ej ansvar för läsare som får besöka akuten på grund av barr som fastnat i halsen.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *