Kvällen innan julafton är ett perfekt tillfälle att leta fram bakverktygen och julbaka! Här kommer tre stycken recept som är ett måste att testa, och bäst av allt är att de är lika gott både innan julafton som efter. 

  • Chokladfudge

Fudge hör till julens mest älskade godis och slår, enligt mig, klassisk knäck. Det du behöver är (1 sats):

3 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 msk smör

1 msk ljus sirap

3 msk kakao

1 krm salt

Gör så här:

  1. Blanda grädde, socker, smör och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme till 125˚C, ca 25 minuter. Rör då och då.
  2. Tillsätt kakao och salt. Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 25 x 10 cm. Låt stelna och skär i ca 20 bitar (för 1 sats).
  • Rocky Road

Du behöver:

600 g mörk choklad 70%

ca 440 g dumlekola (2 påsar)

2-3 dl mini marshmallows

3 dl salta jordnötter

1 dl pistagenötter, skalade

Gör så här:

  1. Smält choklad på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
  2. Blanda samtliga ingredienser till din rocky road.
  3. Fyll fudgesmeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
  4. När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor eller stänger.
  • Pepparkaksbollar 

Bollarna:

1 dl mandel

1 dl cashewnötter

1 dl havregryn

8 dadlar

1 msk kokosolja

1 msk nötsmör (tex mandel)

1 msk vatten

2-3 msk pepparkakskrydda

En nypa salt

Topping:

ca 70g mörk choklad

Rivet apelsinskal

Flingsalt

Gör såhär:

  1. Börja med att köra nötter och havregryn i en matberedare eller mixer tills de bildat ett mjöl.
  2. Lägg i resten av ingredienserna och mixa tills smeten är slät.
  3. Ha eventuellt i 1-2 msk vatten om smeten känns för torr.
  4. Rulla smeten till bollar i valfri storlek och placera på en skärbräda med bakplåtspapper ovanpå. Ställ in i kylen.
  5. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och riv apelsinskal grovt. Ta ut pepparkaksbollarna ur kylen och doppa toppen i chokladen, placera med ”hatten” uppåt. Gör så med samtliga bollar och strössla sen lite apelsinskal och flingsalt ovanpå. Låt stelna i kylen.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *