Inga widgetar hittades i sidofältet!

Skriva för VRGDT

Att börja skriva för skoltidningen är enkelt. Vi på Rydbergaren strävar efter att vara en inkluderande skoltidning där alla har en röst och alla får vara med och påverka. Allt som krävs för att börja skriva är ett “skoltidningskonto”.

Bli medlem
VRGDT förstasida

För att skaffa ett “skoltidningskonto” klickar du på Bli medlem i det övre högra hörnet på hemsidan. Du dirigeras då om till ett formulär där du fyller i valfritt användernamn, din e-post och en säkerhetskod. När du väl registrerat denna information kommer ett meddelande med ditt lösenord att skickas till den e-post du angav.

Sidomeny
Sidomeny

Med den information du erhållit kan du nu Logga in. Du tas då till hemsidans redigeringsdel.

Innan du sätter igång och skriver din artikel vill vi gärna att du ändrar dina profil-inställningar genom att klicka på “Profil” i sidomenyn du ser på bilden till höger. Här finns det många inställningar att leka med men det viktiga är att ändra ditt förnamn, efternamn och visningsnamn. Det är även valfritt att lägga till en profilbild.

Din första artikel

För att skapa en ny artikel klickar du på Inlägg → Skapa nytt. Du kommer nu se ett antal tomma fält.

Högst upp fyller du i titeln på din artikel. Titeln fungerar som även som rubrik.

I högerkolumn finns ett antal rutor:

  • Publicera – Här hanterar du publicering och synlighet. Om du är en aktiv medlem i VRGDT kan du publicera själv och välja när artikeln ska publiceras. Om du precis skapat ett konto måste artikeln granskas av en redaktör innan den publiceras.
  • Kategorier – I denna ruta fyller du i vilken eller vilka kategorier passar in. Efter publicering kommer artikeln listas under valda kategorier.
  • Etiketter – Gör du en artikelserie eller finns det liknande artiklar på sidan som läsaren skulle tycka om? I denna ruta kan du då tagga din artikel så att liknande artiklar delar samma tagg. I artikelserien “Fråga Kim” t.ex. delar alla  artiklar taggen “Fråga Kim”.
  • Utvald bild – Här anger du den bild som ska representera artikeln. Denna bild kommer visas både som miniatyr och som stor bild under artikelns titel. Du kan även lägga till en bildbeskrivning som visas under bilden.

Under fältet för titeln finns ett fält mycket likt Word eller Google Docs. Här fyller du i själva innehållet för artikeln.

När du är klar med dina ändringar klickar du på uppdatera/publicera.

Riktlinjer vid skrivande

Artiklar publicerade under Rydbergaren är förpliktigade att följa ett antal riktlinjer. Artikelförfattaren åtager sig att aldrig publicera material som kan anses vara kränkande samt att alltid redovisa varifrån materialet, inkluderande men inte begränsat till fakta, ideér och bilder, kommer.

För att sammanfatta detta:

Artiklarna får ej vara kränkande.

Om någon annan än artikelförfattaren står bakom fakta, ideér och bilder ska denna person ges ett erkännande.

 

Creative Commons

Punkt två angår framförallt bildhänvisning av bilder under CC-licens (Creative Commons). I denna video förklaras det ytterligare hur du använder och hänvisar bilder under CC-licensen.