Foto: Sebastian Stiernborg (redaktionen)
Tvåorna och treorna som redan haft julprojekt vet kanske hur man gör de ganska stressiga veckorna tusen gånger trevligare! Men ifall du går i ettan har du kanske inte riktigt lika bra koll. Oavsett skäl, eller om du bara är sugen på att få lite tips och bli inspirerad så kan du spana in Skoltidningens tio bästa tips!
1. Planering.
A och O för att kunna ha tre mysiga veckor innan jul är planeringen. Detta kommer ni får höra nog av från lärarna men vi vill ändå peka på vikten av en bra planerad projektperiod. Se till att bestämma ämne snabbt och försök att planera in mycket den första veckan, för oanade uppgifter kommer alltid dyka upp och det är viktigt med marginal!
2. Effektivitet.
Att det ska vara så svårt, varje gång är det samma visa… Kvällen innan inlämning sitter ni alla uppe och stressar sönder för ett halvklart arbete. Detta hör självklart ihop med planering – se till att vara effektiva! Vi vet hur mycket Facebook, filmerna i HB eller långluncher utanför stadsbiblioteket kan verka lockande, men bestäm istället att ni arbetar effektivt i några timmar. Sedan har ni hela kvällarna utan läxor och då kan ni slappa och göra precis vad ni vill (vara ute i god tid med julklapparna för en gångs skull kanske?).
3. Miljön.
Passa på att träffas utanför skolan! Stadsbiblioteket är ofta ganska lugnt i juletider och VRG-barnen brukar vara de enda som väsnas. Ta tillfället i akt och låna alla möjliga böcker som kan hjälpa er på vägen och sup in den väldigt akademiska miljön som inspirerar er att fokusera, vara tysta och plugga! Det är också mysigt att sätta sig hemma hos någon i gruppen, dock krävs otrolig fokus för att inte lockas utav teven, pepparkakorna i skafferiet eller den otroligt sköna soffan…
4. Pauser.
Det är jätteviktigt att skapa en trevlig och mysig stämning. Se till att ta många pauser där ni släpper ämnet i fråga och istället (hur tråkiga projektkamrater ni än har) snackar på om det ena eller det andra, kanske era önskelistor eller planer inför jullovet. Ta tillfället i akt och lär känna någon du inte alls kanske skulle pratat med i vanliga fall.
5. Bakdagar.
Nu kommer vi till den trevligaste delen av den här listan! Det första ni kan göra för att riktigt mysa upp är att ni har bakdagar; gör upp scheman där ni ex. bestämmer att varannan dag bakar en person som tar sedan med dessa läckerheter till resten av gruppen! Tänk er en tidig morgon med varma scones, eller kanske en seg eftermiddag när ni bara måste ägna er åt arbete i två timmar till – och så kommer en påse med nygräddade lussebullar!
6. Dricka.
Se till att du själv (och alla i gruppen) dricker minst fem glas vatten under dagen för att hålla hjärnorna i trim. Och för att spä på mysfaktorn gäller det självklart att utnyttja julens resurser, så se till att ni även dricker läskiga mängder julmust, te, glögg, chailatte och självklart varm choklad med vispgrädde!
7. Musik.
Glöm inte heller bort julmusiken! Se till att skramla ihop alla trevliga julskivor ni har hemma (Spotify går lika bra för den delen också) eller kika på listan vi skrapat ihop i detta nummer och låt den ljuvliga musiken göra er riktigt taggade inför jul – vilket automatiskt kommer få er att vilja slutföra arbetet så fort ni kan så att ni kan få precis – jul!
8. Lucia.
Vår otroligt eminenta kör tillsammans med Jarlaplans och Odenplans körer har som varje år ett gemensamt Luciatåg. I år hålls detta den 10e december i Gustav Vasa-kyrkan. Se till att dra med er hela projektgruppen för en timmes mysig paus (praktiskt också, eftersom att kyrkan endast ligger två minuter från stadsbiblioteket) som ger er ny kraft att slutföra det sista på arbetet!
9. Doftljus.
Något väldigt underskattat och väldigt enkelt kan höja mys- och julstämningen till max, nämligen doftljus. De inger självklart ett otroligt mysigt ljus, men sedan utsöndrar de också otroliga dofter – så se till att få tag på några riktigt juliga, exempelvis vanilj, kanel, fikon, choklad eller kardemumma.
10. Belöning.
Som sista tips innan vi önskar er lycka till vill vi säga att efter de slitiga veckorna innan jul, så se till att när den sista redovisningen eller liknande är avslutad – släpp det hela och tänk inte mer på projektet under hela lovet, även om det inte gick som det hoppades så låt alla tankarna lämnas kvar i skåpet när ni lämnar skolan för sista gången på över tre veckor – och se till att belöna dig själv med en stor, fet julklapp i förtid! Gå hem, lägg dig i soffan eller sätt dig på ett café med ett trevligt sällskap, pusta ut och bara njut av decembers alla ljus och vänta in den sista veckan innan julen!
Lycka till!
Alice Gemvik
alice.gemvik@live.vrg.se