Inga widgetar hittades i sidofältet!

Skribent: Oscar Hope

Bekämpa julmonotonin: tre annorlunda julaktiviteter

Tio dagar kvar till jul! Ibland kan den långa väntetiden inför julen kännas olidlig, särskilt om man redan nu börjat tröttna på all traditionell julmusik, all traditionell julmat och all traditionell julreklam som tycks vara allestädes närvarande i december. I den här artikeln vill Rydbergaren bekämpa eventuell tristess – och förhoppningsvis få de som tröttnat på julen att börja uppskatta den igen – genom att tipsa om några okonventionella julaktiviteter som bryter av mot de ständigt återkommande sedvänjorna, men som samtidigt tar tillvara på julandan.

Pepparkakshus fast med vörtbröd och tårta

Att baka pepparkakshus har blivit en oumbärlig del av det svenska julfirandet. Traditionen kom till Sverige under det sena 1800-talet, i samband med att välsituerade borgarhem kom i kontakt med Bröderna Grimms saga “Hans och Greta”. I den ursprungliga återgivningen av berättelsen stöter de två vilsna och hungriga barnen plötsligt på en stuga med väggar av bröd, med fönster av socker och med ett tak “täckt med söt tårta” (mit süßen Kuchen gedeckt).

Egentligen är alltså traditionen med pepparkakshus en feltolkning, eller en omtolkning, av Grimms berättelse – stugan som Hans och Greta stöter på i skogen är ju inte gjord av pepparkakor! Så varför inte denna jul istället hedra originalberättelsen och bygga ett pepparkakshus med väggar av vörtbröd (för att ändå tillstå att det är jultema som gäller), med fönster av socker och med ett tak av “söt tårta”? 

Gör en “sandgubbe”

Snögubbar är också ett omistligt inslag av det svenska julfirandet. Det är dock inte alltid så enkelt att göra dem. Vita julaftnar är långt ifrån en självklarhet, inte minst i Sverige men särskilt i medelhavsländer som Spanien (som nu i december är väldigt populära resmål från Stockholm enligt flygbolaget SAS hemsida). Du som befinner dig i ett varmare land under julhelgen: passa på att bygga en sandgubbe istället!

…eller gör en snögubbe som avviker från normen

Även om det blir en vit jul kan den klassiska snögubben med morotsnäsa eventuellt upplevas som lite tråkig, men det behöver den inte alls vara. Gör din snögubbe unik! Ge honom (eller henne?) en äggplantsnäsa, eller ett par shutter shades, en smoking, en t-shirt, en MAGA-keps, en regnbågssjal…vad som helst, upp till dig! 

Efter att du byggt ditt hedniska pepparkakshus med vörtbröd och tårta, din sandgubbe och/eller din chica, modemedvetna snögubbe hoppas Rydbergaren att du åter börjat uppskatta julen och dess traditioner. God jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *