Skribent: Charlotte Norhammar
Behöver du sista minuten-godis till julfikat eller något sött till plugget? Här är två enkla och supergoda recept på julgodis!
Ischoklad
Receptet ger ca 50 stycken.
Ingredienser:
- 200 g choklad
- 100 g kokosfett
- 50 st ischokladformar
Gör så här:
- Placera ut ischokladformarna på en bricka som får plats i kylskåpet.
- Mät upp choklad och kokosfett i en kastrull.
- Smält choklad och kokosfett på låg värme, smeten får inte koka.
- Fyll formarna med smeten.
- Placera brickan i kylen och låt stelna.
Klart!
Tips, du kan smaksätta chokladen med nästan vad du vill, till exempel nötter och marshmallows för en rocky road-inspirerad ischoklad! Havssalt eller apelsinskal är andra smaksättare som också gör succé.
Fudge
Receptet ger ca 50 stycken.
Ingredienser:
- 1½ dl grädde
- 1½ dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk havssalt
- 50 g smör
- 100 g vit- eller mjölkchoklad
Gör så här:
- Blanda grädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull.
- Koka upp och rör om tills sockret har smält. Koka utan lock på medelvärme tills smeten klarar kulprovet och har en temperatur på 123°. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna något.
- Hacka chokladen och skär smöret i tärningar. Rör ner choklad och smör i smeten och rör tills det har smält.
- Häll smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20×30 cm. Låt svalna. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.
Klart!
Tips, även här kan du smaksätta din fudge hur du vill med t.ex. kryddor.
Alla bilder och recept är hämtade från Arla.