Inga widgetar hittades i sidofältet!

När matteläxorna, svenskinlämningen och allt annat skolrelaterat och tidskrävande äntligen är avklarat, kan man verkligen dra en lättnadens suck. Eller? Släkten från andra sidan Sverige sitter i bilen med två timmar kvar till farstutrappen, julen är kommen och allt är frid och fröjd. Eller? Julgranen är klädd, men golvet under grenarna gapar tomt! I allt stök har julklapparna försummats, och med knapp tid gäller det att agera kvickt! I detta syfte vill VRGDT tipsa om några snabbt ordnade paket för en jul, jul, strålande jul, utan att du klappar ihop på köpet. Från oss alla, till er alla, sista-minutenjulklappar!

I jakten på den bästa sista-minutenklappen finns det trots tidspress hopp. Du kan med enkelhet säga “Hej mitt vinterland” och styra apostlarenarna till närmaste affär. Många butiker är öppna till och med på julafton, och är du på resande fot har bensinmackar ett utbud av chokladaskar såväl som trisslotter och presentkort.De senaste åren har en ny sorts julklappar växt fram genom välgörenhetsorganisationer, gåvobevis på till exempel en get eller poliovaccin som på din beställning skickas till behövande människor världen om. Denna julklapp kan sannerligen bli en sista-minutenklapp, du väljer vad som ska skickas och skriver sedan ut ett gåvobrev direkt från hemsidan, men den kan samtidigt glädja flera människor än brevets mottagare. Delad glädje är dubbel glädje!

Ett alternativ till de köpta klapparna är de presenter du gör själv i hemmets lugna vrå. I stil med den snabbt köpta chokladen, men med en mycket mer personlig touch, är de hembakta ätbara klapparna. Kola, knäck, bröd eller bullar, klappen kan komma i alla former och smaker. Fördelen med hemlagade julklappar är att ingredienser finns att tillgå snabbt, samt att det finns recept för alla mängder tid. Varför inte ge bort lite chokladbollar i år?

En annan julklapp att göra i hemmet, som passar fint till tändandet av diverse adventsljusstakar och julgransljus, är en egendesignad tändsticksask. Det blir inte enklare än denna julklapp, allt som behöver göras är att välja det önskade motivet, passa bilden efter asken, och slutligen klistra fast den. Med en minimal tillverkningstid kan du massproducera asken till både far- och morföräldrar, sysslingar och bryllingar.

Skulle ingen av dessa klappar passa finns det mycket annat att göra, till exempel kan du med textilpennor måla på wettextrasor, göra en personlig spotify-lista eller lägga samtliga “torra” ingredienser till en kaka i lager i en burk med tillhörande recept.

Julklappsfixande i sista stund kan vara stressande och innebära tankar om att presenterna är otillräckliga, men till syvende och sist är den finaste gåvan (vad jag har fått höra av min släkt genom jularna med misslyckade slöjdarbeten som julklappar) din ansträngning, att du tagit dig tid att ordna en julklapp. Din present behöver inte nödvändigtvis i alla aspekter vara perfekt, var trygg  i att du gjort någon glad, och i alla klyschors namn, det är tanken som räknas!

Skribent: Johanna Lindström

Fotograf: Isabella Lagerborg