Inga widgetar hittades i sidofältet!

Klockan är halv fyra, men det är redan mörkt ute, och du går trött mot bussen hem. Projektgruppen går dig på nerverna. Varför behövde just du hamna med klassens slöfock och besserwisser? Om ni ska kunna komma ens i närheten av ett MVG hänger det på dig. Bussen närmar sig centrum. Där är alla träd upplysta med ljusgirlanger och butikerna skyltar med röda glittrande kulor och reklam som påmanar dig att köpa den perfekta julkappen. När du kliver av bussen klafsar det om skorna i snömodden. Allt är tecken på en sak: julen är i antågande.

 

Julen, den bästa tiden på året då man får äta hur mycket som helst utan en ursäkt, då man kan mysa med tända ljus och allt görs som det alltid har gjort, enligt tradition. Julen, den sämsta tiden på året då allt ska vara perfekt. Man ska äta lussebullar på advent, för annars är man konstig. Man ska hitta den bästa presenten till alla sina nära och kära, helst innan lucia. Man måste, för ve och fasa om man inte gör det, trilla hemmagjorda köttbullar och griljera en stor skinka för att sedan äta det dagar i rad tills det frammanar spykänslor. Och tänk om snön inte faller! Då blir det ingen ”riktig” jul.

 

Dessa krav tränger sig på överallt. Butikerna hetsar om julklapparna, kompisen frågar om lussebullen och julkalenderns tema är ett stående: ”ingen jul utan snö”. Hela världen påmanar en perfekt jul. Med allt detta i baktanken, hur ska man hitta tillbaka till känslan av att julen är den bästa tiden på året?

 

Mitt bästa tips är: gör julen till din egen. Stressa inte och gör så som alla andra vill att du ska göra utan kör ditt eget race. Bjud in några kompisar och baka lussebullar tillsammans, be mormor göra köttbullarna eller ordna samman ett julklappsbytesystem. Och det där med att snön måste falla. Vi ju klarat oss utan den en stor del av året, varför inte en dag till? När julen är din egen finns det inte någon som kan anmärka, det är ju du som bestämmer.

 

Det bästa är att när du finner den julstämningen är det plötsligt lättare att lösa problemet med projektet som hänger över dig som ett regnmoln. Ta spontant med lite pepparkakor någon dag, tänd några ljus eller titta på en julig film tillsammans. Med godare stämning kan det visa sig, även fast det tar emot att erkänna, att dina projektmedlemmar faktiskt är trevliga. Det enda som behövs är att komma bort från datorskärmarna och skolarbetet.

 

De bästa tiderna på året är i antågande – julen och projektet.

 

Adina Ljungberg
adina.ljungberg@live.vrg.se

av VRGDT