Julen är äntligen här och det är dags att umgås med familj och vänner runt julgranen men låt oss inte glömma det viktigaste av allt: julmaten, eller med specifikt julgodiset. För julen är en av de få tider på året som man har tillåtelse att äta hur mycket man vill, ett tillfälle man inte vill låta passera. Godast blir ju sötsakerna om man gör dem själv, VRGDT har de bästa recepten!
Ischoklad (ca 45 st)
-
100 gram kokosfett
-
200 gram choklad (mörk, mjölk, vit, blandat; vad du än önskar)
Smält försiktigt chokladen och kokosfettet i en kastrull på låg värme, om du vill vara säker på att inte bränna någonting bör du använda dig av ett vattenbad. Häll chokladblandningen i ischokladformar. Låt stelna på ett svalt ställe innan du kan njuta av din ljuvliga ischoklad.
Julkola (ca 60 bitar)
-
100 gram smör
-
2 dl grädde
-
1 dl sirap
-
3 dl socker
-
1 tsk vaniljsocker
-
Ev. valfri smaksättning, t.ex. limeskal, kakao, saffran, finhackade nötter, krossade polkagrisar, pepparmyntsolja.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme. Rör i grädde, sirap, socker och vaniljsocker och höj värmen så att kolan börjar koka. Koka kolan till 120-124°C (använd termometer) eller tills det att kolan klarar kulprovet*, ca 15-30 minuter. Rör emellanåt för att se till att kolan inte bränns. Stäng av plattan och rör i eventuell smaksättning. Häll kolan i en mindre plåt med bakplåtspapper i, låt bakplåtspappret gå upp på sidorna så att kolan blir lättare att ta ut när den ska skäras. Vänta med att skära upp kolan tills den har svalnat helt och stelnat. När kolan har svalnat, lyft kolan ur plåten och skär upp i bitar. Klart!
Chailatte (en stor kopp)
-
2 dl mjölk
-
1 dl vatten
-
1 påse svart te
-
2 krm kanel
-
2 krm kardemumma
-
1 ½ krm ingefära
-
½ krm nejlika
-
1 nypa muskot
-
½ tsk vaniljsocker
-
1 msk råsocker
-
grädde
Värm mjölken och vattnet långsamt i en kastrull tillsammans med en påse svart te. Låt det sjuda i några minuter och blanda sedan i kryddor, socker och vaniljsocker. Sjud blandning ytterligare någon minut tills allt socker lösts upp. Häll upp i en kopp (helst genom en tesil) och granera med lite (eller jättemycket) vispad grädde på toppen.
Text och bilder: Lovisa Hökstrand