Inga widgetar hittades i sidofältet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studera i Kina? Japp! Just nu gör Anna Hagberg det, en elev på VRGD:

Anna och Cloie Skarne, elev från DAGY, har båda vunnit stipendium för att studera i Kina i ett år, efter att ha deltagit i tävlingen ”Chinese Bridge” under ettan. Skolan de studerar på, ”Communication University of China”, ligger i Beijing (Peking, samma sak). Jag besökte dem under höstlovet; de visade runt mig på campus och vi åt på en seriöst kinesisk restaurang; jag fick ta del av deras vardag för en dag. Och trivs de? Som fisken i vattnet; kalas, alltså.

 

Ni landade i en helt annan kultur, hur kändes det?

Det är jättespännande att testa nya saker! Beijing är en helt annorlunda stad med otroligt mycket människor. Beijing har inte utvecklats lika mycket som Stockholm och har inte så många likheter. Man kan verkligen följa utvecklingen av staden; I centrum är allting hypermodernt och jättefint, medan i utkanterna är det inte alls utvecklat. OS 2008 i Beijing verkar ha gjort rätt mycket för Beijings utveckling. Staden har fått ett nytt tunnelbanesystem, gatorna blev uppfräschade, flygplatsen upprustad. Transporten i helhet fick ett uppsving. Kineserna har storsatsat verkar det som, och det har hjälpt Beijings utveckling väldigt mycket. För 30 år sedan var staden ingenting i jämförelse med vad den är nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilka är de mest utmärkande kulturella skillnaderna mellan Sverige och Kina?

Det finns många skillnader mellan Sverige och Kina. Det finns så otroligt många människor i Kina: bara i Beijing är det 20 miljoner invånare. Konkurrensen för bra utbildningar och arbeten är stenhård. Därför måste alla plugga som dårar, för nästan bara toppbetyg kan ge bra arbeten. Det har också speglats i den kinesiska kulturen. När man ska göra någonting är man målinriktad.

Kinesiska ungdomar har lite annorlunda beteende. Man märker kulturkrockarna! De har lite mer konservativ syn på vissa samhälleliga frågor. Samtidigt är flera av de vi träffat väldigt öppna och kan prata om vad som helst efter en timme. Det är en öppenhet som inte finns i Sverige.

 

Berätta om någonting kul som har hänt!

”Jag vill flytta hemifrån”, brukar många tonåringar känna, men efter att ha bott utan föräldrar i ett studentrum förstår man att det inte är så dumt med att bo med föräldrarna. Tänker man på att man måste lägga upp en budget för mat och liknande? Nej, man lär sig uppskatta den service som föräldrarna gör, något som vi innan tagit för givet. Det är skönt att uppskatta de här småsakerna.

Att ha en trygghet med hemmet är det man mest uppskattar; att inte tänka på annat än skolarbete. Samtidigt ger det också en tankeställare att det här är något man behöver göra senare i livet. Man ska ta tillvara på den tid man har hemma med föräldrarna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kinesisk mat. Man har hört så mycket om den… Men vad äter ni en vanlig dag?

Vi äter frukost i universitetets kantin. Man får ett kort som man laddar med pengar och därefter kan man välja mellan massor med rätter. Priserna är från 2,50 yuan, (1 yuan = 1 krona (ja, du läste rätt)), till 5 yuan. Till frukost äter man exempelvis ägg, brödliknande saker som man fyller med grönsaker, eller baozi (brödäggsknyten med köttfärsfyllning). Det skiljer sig väldigt mycket från västerländsk frukost.

Till lunch är det oftast också i kantinen. Det finns många woker, dumplings och ibland också hotpot (kinesisk gryta där man själv slänger i lite grönsaker och kött som får koka). Däremot är nästan all mat oljig – onödigt mycket oljig.

Det finns dessutom flera andra restauranger på Campus, varav de flesta är lite dyrare än kantinen. En koreansk restaurang är väldigt bra. Annars finns Donken som har home delivery för 5 kronor.

På helgerna kan man gå restauranger inne i Beijing. Kina har en väldigt stor kultur, man kan köpa massor med mat på gatan. Potatis säljs inte alls på samma sätt som i Sverige; det finns bara sötpotatisar på gatan.

När man äter tillsammans, väljer man att beställa in massor med rätter och så delar man på allting. Därför är alla bord i finare restauranger runda.

 

Vad är bra respektive mindre bra med Kina jämförelse med Sverige?

Det är väldigt roligt att uppleva en ny kultur! Det är helt annan miljö. Exempelvis är allting väldigt billigt för oss här. Men man får tänka på att Kina fortfarande är i utvecklingsstadiet och priserna är helt normala i förhållande till vad man tjänar på sitt jobb, som i Sverige.

Kinas snabba utveckling har också en baksida: Miljöförstöringen är enorm. För ett tag sedan till och med rådde Beijings stadsmyndighet att stanna hemma och inte gå ut för att gifterna i luften är så höga. Samtidigt finns det ingen återvinning.

Däremot är återvinning och miljötänkande något som kommer med utvecklingen, så snart kommer säkert Kina satsa inom det här området också.

Keigo Hedberg
keig.hedb-2013@live.vrg.se