Inga widgetar hittades i sidofältet!

Till alla tvåor där ute (eller möjligen ettor med framförhållning)! Är du, som så många andra, förvirrad och kanske rentutav nervös inför hundrapoängsprojektet? Snart är det dags att välja ämne och troligtvis har du många frågor. Efter att ha läst detta kan du förhoppningsvis slappna av en smula och istället se möjligheterna. För att få så många perspektiv som möjligt har VRGDT låtit allt från egna företagare och idrottsintresserade, till uppsatsskrivare och årsbokstillverkare svara på de vanligaste frågorna som kan dyka upp när du ska välja projekt.

 

Akademisk uppsats

Caroline Heidenberg har skrivit en akademisk uppsats om internationella relationer, under och efter 11 september.

Om allt plötsligt känns hopplöst och inte värt, vad gör man då?
Man sätter sig ner och tittar på vad man har gjort och vad man har kvar försöka strukturera är alltid bra. Man får tänka på att man någon gång har tänkt att det skulle bil roligt eftersom man valde att ha det som projekt så det gäller att hitta det som är kul med det igen. Om det känns trögt, fokusera på de roligare delarna ett tag.

Varifrån kom din inspiration till vad du skulle arbeta med?
Läste Tony Blairs memoarer som jag fick i julklapp i tvåan och tänkte att det var väl intressant och sen så tänkte jag att ämnet är något jag är intresserad av så då började jag spåna lite. Det tog dock ett tag innan jag visste exakt vad jag skulle fokusera på.
Vad tycker du, är det bäst att göra projektet själv eller med någon annan?
Jag gjorde det själv och tyckte det var väldigt bra då jag kunde göra allt som jag ville ha det och inte behövde kompromissa med någon annan. Jag kände att jag själv ville ha ansvaret för mitt betyg.
Vad är dina bästa tips inför arbetet?
1. Hur segt det än känns, håll dig till din planering. De vill att du ska ha en av en anledning, hehe.
2. Få inte panik om du inte hittar bra källor, fastnar med idéer. Prata med någon som kanske kan hjälpa dig med kontakter, böcker och sidor. Kan vara en förälder, morbror, lärare eller kompisens farmor. Det är alltid bra att få någon annans perspektiv.

 

Hur mycket skrivarbete är det?
Jag skrev en uppsats så då är det ju betydligt mer skrivande än om du till exempel gör någon sportslig aktivitet. Jag försökte hålla mig till att blogga en gång i veckan, på så sätt kan din handledare se att du jobbat kontinuerligt.
Kan du säga att du har lärt dig mycket?
Absolut, dels om det jag skrivit om men också om att disciplinera mig själv. Särskilt under projektperioden när det var betydligt mer lockande att slappa och vara ”ledig”.
Är det något som du skulle gjort annorlunda om du fick chansen att göra det?
Jobbat mer under hösten. Kollat att jag hade bra källor innan jag började skriva så att jag sluppit få panik när jag skrivit utkastet.
Vad tror du är viktigast när det kommer till projektet?
Planera och håll planeringen. Låter astråkigt men det är verkligen superviktigt om du vill ha ett bra resultat, skjut inte på det jobbiga.

 

 

Årsboken
Ina Bonnier har skrivit VRG:s årsbok.
Varifrån kom din inspiration till vad du skulle arbeta med?
Tyckte det verkade kul, skönt med någon sorts ”ram” samtidigt som man kan spåna vidare och göra nya saker.
Är det mycket skrivarbete och när bör man sätta igång med det?
Vi gör en bok med bild och text, så skrivandet varierar… bloggen är mycket skrivande och bör inte skjutas upp!
Hur går man till väga för att få tag på sponsorer, hur gjorde ni?
Det sket sig för oss. Gruppen innan tryckte inte boken och ingen ville sponsra oss. Vi fick leta fram ett billigare alternativ. Sponsring från utomstående är svårt!
Är det något som du skulle gjort annorlunda om du fick chansen att göra det?
Varit ute i ännu bättre tid…
Vad tror du/ni är viktigast när det kommer till projektet?
Planering och självdisciplin!

 

Idrottsprojekt

Mathilda Sondén har med Stina Starke deltagit i Tjejvasan och på deras egen hemsida hoppas de på att kunna inspirera andra att prova på något nytt, med främst unga kvinnor som målgrupp. På hemsidan jämförs olika träningsmetoder, kost, tekniker med mera för att på bästa sätt förbereda sig inför Tjejvasan.

Om allt plötsligt känns hopplöst och inte värt, vad gör man då? (Eller var projektet bara roligt?)
Det var vissa dagar man inte orkade gå upp på morgonen och ge sig ut i spåret för att åka längdskidor då det var både kallt och rätt så svårt att lära sig. Dock visste man hela tiden att om man inte tränade skulle det vara hemskt att stå på startlinjen till Tjejvasan och vara livrädd för att man inte hade tekniken eller fysiken för att åka loppet. Man visste också hela tiden att Stina också tränade, vi peppade varandra helt enkelt.

Är det mycket skrivarbete och när bör man sätta igång med det?
I vårt projekt var bara skrivarbetet bloggandet, projektrapporten och själva texterna till vår guide på hemsidan. Generellt var det inte jättemycket skrivande.

 

Är det bäst att göra projektet själv eller med någon annan?
Jag tycker att mitt projekt absolut inte hade varit samma sak utan Stina! Det hade inte varit roligt att göra det själv. Delad glädje är dubbel glädje! Det var roligt att ha någon att träna med och kunna bolla idéer med.

 

Var får man tag på material?

Vi har gjort ett antal vetenskapliga undersökningar med hjälp av föreläsningar, besök på museum, böcker, intervjuer och praktiska tester.

Vad tror du är viktigast när det kommer till projektet?
Att man har roligt och jobbar regelbundet hela året. Det är jobbigt att få allting uppskjutet till slutet.

 

Starta eget företag

Bland de unga företagarna kan vi hitta Olivia Dyster-AAs som tillsammans med sin kompis Annika startat upp ett UF-företag som heter Barnens Coop. Ett tjänsteföretag som säljer tjänster i form av uppbyggande av barnhörnor, barnpassning och evenemang i butiker för deras kunder.
”Vår kund under året har varit Coop Extra Danderyd. I deras butik har vi fått designa, bygga och själva driva vår egen barnhörna i form av en djungel (heter Apans Djungel) på 26 kvadratmeter. Denna schemalägger vi bemanningen för under helgerna eller jobbar själva. Vi håller veckoligen evenemang för kunderna och deras barn samt personalmöten för personalen. Syftet med företaget är att underlätta shoppingen för butikens kunder samt göra affären mer välkomnande för barn så att de vill åka och leka i just den affären.”


Om allt plötsligt känns hopplöst och inte värt, vad gör man då? (Eller var projektet bara roligt?)

Nej projektet var långt ifrån alltid roligt! Det är klart att när man jobbar med en kompis så blir det automatiskt roligt men vi har stött på många problem och svackor också. Ett tips är att jobba hårt i början även om det inte känns som om man hinner för skolan och allt. Genom hårt jobb inger man ett seriöst och bra intryck redan från början till läraren samt att man har råd med svackor och känslan av att allt skulle vara hopplöst.

Jag kan tänka mig att om man inte kan bestämma sig eller komma på vad man vill göra i början så kan allt kännas hopplöst när alla andra kommer igång. Jag tror dock att det bara gäller att välja något och sen köra på det. Om man sen ångrar sig är det ju bara att byta men man har i alla fall någonting som man kan jobba med under tiden. Ett byte blir ju som en del i processen som projektet går ut på.

 

Är det mycket skrivarbete och när bör man sätta igång med det?

Genom ett UF-företag slipper du hela grejen med att man måste ha en naturvetenskaplig koppling till sitt projekt (som så många har problem med att hitta), utan det räcker med ett företag som du registrerar. Det som ska skrivas är affärsplanen, projektrapport och sedan en årsredovisning men det har inte varit alls mycket om man jämför med allt annat jobb, som resor till IKEA och byggande som vårt företag krävt. Ett tips är dock att börja tidigt med att skriva affärsplanen så att den är klar till UF-mässan om ni vill vara med och tävla om bästa affärsplan! Vi var inte med på UF-mässan och det ångrar jag verkligen så ett hett tips är att betala de där 600 kronorna och att ta sig dit!

 

Kan du säga att du har lärt dig mycket?

Ja! Både inom ekonomi samt ansvar. Jag har fåt lära mig hur ett företag fungerar, hur skatten fungerar både för företag och privat. Jag har även fått prova på rollen som ledare och högsta ansvarig på företaget där vi har haft 17 stycken som har jobbat för oss och som vi har fått schemalägga i Djungeln.

 

Tog projektet verkligen hundra timmar?

Under höstterminen så kändes det som att så fort vi inte hade skola så jobbade man med UF-företaget, vilket var värt eftersom det gjorde att vi kunde ta det lugnare på våren när det händer en mängd andra grejer också.

 

Vad tror du är viktigast när det kommer till projektet?

Merit och erfarenhet för livet! Ännu en punkt att kunna sätta på ditt CV!

 

Ett sista tips?

Om du har ett UF-företag som säljer tjänster se till så att du verkligen blir anställd och skriver på ett anställningsformulär. Skicka inte in fakturor utan du ska få din lön in på kontot precis de andra anställda och inte tillsammans med din kompis på ett företagskonto.
Friluftsliv

Beata von Koch har med Hanna Wiggman vandrat i Jämtland och skrev därefter en handbok för ungdomar som är nybörjare i fjällvandring.
Är det bäst att göra projektet själv eller med någon annan?
Finns nog inget av detta som är ”bäst”. Allt beror på hur man är som person. Gillar man att arbeta själv är säkert det bättre. Jag valde att jobba med en kompis eftersom det alltid är skönt att kunna sporra varandra när projektet känns lite segt. Dock ska man veta att man kan arbeta med varandra sedan innan. Det är inte så kul att komma på mitt i projektet att man inte fungerar tillsammans.
Några tips inför arbetet?
1. Gör något du är intresserad av och försök utifrån detta att formulera ett syfte, inte något som ”låter bra”, då är det lätt att du tröttnar.
2. Blogga om ALLT du gör direkt när du gör det. Det är ganska jobbigt att skriva massiva inlägg i bloggen, hellre göra många små.
Kändes det bara som en tråkig skoluppgift?
Det roliga med projektet är att du gör något helt på egen hand, vilket är en soft känsla. Dock är det mycket mer jobb än en vanlig 100p-kurs, så visst var det tråkigt på det sättet.

Kan du säga att du har lärt dig mycket?
Jag har lärt mig att ta helt eget ansvar med ett skolarbete. Det finns ingen som ger dig läxor eller så, utan det är helt upp till en själv att hänga med.
Tog projektet verkligen hundra timmar?
Helt ärligt tror jag att det tog långt mer än 100 timmar, men allt är ju inte råplugg, utan mycket av detta är ganska kul.
Hur får man tag på handledare och hur fungerar det?
När du har valt inriktning på ditt projekt blir du tilldelad en handledare som är passande inom ämnet. Har du något estetiskt till exempel så får du en estetlärare.

Hur går man till väga för att få tag på sponsorer, hur gjorde ni?
Hanna och jag mailade runt till olika företag och lade fram vår idé, vad vi ville ha av dem och vad vi kunde bidra med för dem, såsom reklam i vår bok. Många företag tycker det är roligt att hjälpa ungdomar och har olika provprodukter som de inte har användning för som de kan skänka, så det skadar inte att maila så många företag som möjligt. Vi fick till exempel dunjackor av Snowtrip, tält och byxor av Fjällräven, utan att egentligen ge något tillbaka utom att nämna dem i boken.

På det hela taget så visar sig ett tydligt mönster; att börja i tid, följa planeringen och blogga kontinuerligt verkar vara superviktigt. Dessutom bör man välja ett ämne man är intresserad av, det är inte alltid superkul och man måste vara beredd at lägga ner mer tid än hundra timmar på projektet. Det är inte lika mycket skrivarbete som de flesta verkar tro, det vill säga om man inte skriver en uppsatts. Det kan också skilja sig mycket om det är bäst att arbeta i grupp eller inte, beror på hur villig man är att samarbeta med någon annan och om man behöver någon som kan peppa en eller inte.

Som sagt, nu kan du förhoppningsvis slappna av en smula och peppa inför en utmanande upplevelse – bara du sätter gränserna!

 

Louise Wibom
Loui.Wibo-2013@djh.vrg.se

Samtliga bilder tillhör VRGDT samt elever på Viktor Rydbergs Gymnasium Djursholm

av VRGDT