De flesta börjar gymnasiet med skräckblandad förtjusning. Man hör många säga att gymnasietiden är den bästa tiden i livet, men med en ny omgivning och nya ansikten kan det lätt kännas som främmande mark.
Jag minns mina första månader på VRG Djursholm tydligt, och precis som jag nämnde var dessa månader lika spännande som de var nervösa. Skoldagarna bestod av att vara hypersocial för att få nya kompisar, hitta klassrum och försöka att inte göra fel. Definitionen av fel var ganska oklart för mig nu när jag kollar tillbaka.
För att minimera oron i skolan för er som börjat 1:an nu vill jag dela med mig av några tips och tricks som jag lärt mig under tiden i skolan – allt för att göra era första månader lite lättare.
Fokusera på klassen först
Att få nya kompisar för att känna sig trygg i sin årskurs och i skolan kan kännas som en utmaning i början. Därför säger jag att det viktigaste är att fokusera på klassen först. Häng med klasskompisarna under lunchen och på rasten och ansträng dig för att sammanhållningen ska bli bra. De första månaderna bildar grunden för klassandan och med tiden upptäcker man hur mycket man tycker om precis alla i klassen, och det är synd att på studentdagen hitta sin nya bästa vän.
Ta vara på tiden men glöm inte bort skolan
1:an är ett väldigt socialt år där mycket händer och nya kompisar skaffas. Detta ska man givetvis ta vara på eftersom tiden, som väl känt, går snabbt när man har roligt. Däremot är det viktigt att i allt detta inte glömma bort skolarbetet helt. Med tiden blir det allt tydligare att betygen nästan är satta i sten och därför är det viktigt att man gör sitt bästa och lägger ner den tid som behövs i skolan, för sin egen skull.
Kösystemet i Kaffis
Kort sagt så finns det inget. Ställ dig i kön men förvänta dig inte att du därmed ska prioriteras efter köplats, då det gäller att långsamt tränga sig igenom folkmassan och hitta en kompis lite längre fram som du kan swisha istället. En 15 minuters rast garanterar inte att du kommer tillbaka med en kaffe i handen, såvida du inte lär dig dina köknep!
Skapa bra relationer med dina lärare
Var snäll mot era lärare! De har minst lika långa arbetsdagar som vi har skoldagar, och de gör alla sitt bästa för att vi ska prestera bra och trivas i skolan. Med det sagt är det också viktigt att ta upp eventuella problem eller frågor kring skolan med dem – de lyssnar och vill höra dina synpunkter.
Det är bara en skola
Till sist vill jag säga att det är bra att komma ihåg att det bara är en skola. Ingen kommer komma ihåg vad du sa, vad du hade på dig eller vad du gjorde första skoldagen, för alla har fullt upp att tänka på sig själva. Försök att njuta, för ni har en sjukt kul tid framför er.