Inga widgetar hittades i sidofältet!

Av: Dina Ekbom

Nu nalkas det jul, och äntligen kan man kolla på julfilmer utan att riskera kommentarer om att man tar ut julen i förtid. Love Actually, The Holiday och Grinchen i all ära, men visst kan det vara kul med nya julfilmer också? Under de senaste åren har utbudet av julfilmer ökat explosionsartat, mycket tack vare Netflix, men det kan vara svårt att hitta rätt i denna julfilms-djungel. För mig har det känts överväldigande med alla alternativ och jag slutar oftast upp med att kolla på just någon av de filmer nämnda ovan för att sedan citera nästan varenda replik. För att förhindra att ni gör samma den här vinter har jag nu plöjt igenom den här djungeln och hittat guldkornen! En återkommande trend hos de mer nyproducerade julfilmerna är att de “familjevänliga” filmerna håller än högre nivå än exempelvis de romantiska jul komedierna. Detta skiljer sig från det tidiga 2000-talet där just de romantiska komedierna dominerade julfilmsscenen. 

Med 4 nya sevärda filmer i decembermörkret saknas bara lussebullar och glögg!    

  1. Klaus (Netflix) 

Netflix första animerade långfilm! Klaus är en underbar julfilm, med precis alla rätta beståndsdelar. Den är mörk, men hoppfull, och härlig på ett sätt som hör säsongen till. Jag var skeptisk till det faktum att den var animerad innan men jag kan lugnt säga att det inte på något sätt gör den mindre sevärd, kanske snarare tvärtom. Animationen är unik och kreativ och bidrar till en sagoliknande känsla som faktiskt stärker filmen som helhet. Filmen har dessutom ledmotiv av Zara Larsson och har vunnit en Oscar för bästa animerade film. 

  1. Sagan om Karl-Bertils julafton (Bio) 

Bildkälla: IMDb

Som namnet tyder på är denna film en nyproducerad och dramatiserad version av Karl Bertil Jonssons julafton som visats varje julafton sedan 1975. Enligt mig är denna film en av de bästa svenska julfilmer som gjorts på länge. Filmen skildrar välgjorda miljöer, skickliga skådespelare och ett stort plus för biofilmen är att regissören valt att behålla tidsepoken och inte gjort en version iscensatt i dagens samhälle.

  1. Jingle-Jingle: A christmas journey (Netflix) 

Denna film är en charmerande musikal som utspelar sig under den viktorianska eran. Det mest framstående med denna film enligt mig är scenografin, framförallt kostymerna och miljön. Filmen är visuellt glänsande och har kvaliteter som gör den värd att återkomma till även kommande jular. 

  1. 8-bit Christmas (HBO)

“8-bit Christmas” är en unik och uppfriskande komedi som utspelar sig i Chicago under det sena 80-talet. Det som verkligen utmärker filmen är skådespeleriet och framförallt barn skådespelarnas insats – wow! Trots att filmen är en komedi lutar den mycket åt det mer sentimentala hållet vilket enligt mig är en frisk fläkt i komedigenren. 

Jag kan lova att alla filmer nämnda ovan kommer bidra med mysfaktor 100 och ljusa upp tillvaron i decembermörkret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *