För ett halvår sedan syntes de knappt i butiken. Nu tar de upp flera bord placerade i butikens mitt. Mindfulness-målarböcker har verkligen tagit världen med storm. Men hur kommer det sig egentligen, att vuxna i större och större utsträckning ägnar sig åt att fylla i olika geometriska former med färger?
Klockan är halv fem och jag har precis kommit hem från skolan. Med ett bultande huvud tittar jag igenom min kalender. Sidorna är nedplottrade med ansvarstaganden. Jag borde sätta igång. Men det gör jag inte. Istället tar jag fram några färgpennor och ett papper med ett snirkligt motiv av en räv. I lugn och ro fyller jag i ruta för ruta med pasteliga färger. En timme senare är jag färdig, och förvånas över att trots all ”försvunnen” pluggtid känner jag mig helt lugnt inombords.
Jag är långt ifrån ensam om att ta mig tid till ”mindfulness-målning”, vilket egentligen är samma sak som att rita i målarböcker, men motiven föreställer oftast naturväsen är mer detaljerade. Mindfulness-målning har fått ett stort genomslag hos vuxna, vilket syns tydligt bland hyllorna i bokhandlarna. Alexandra Josefsson, psykologilärare här på VRGD, menar att intresset för mindfulness-målarböcker kan kopplas till i Sigmund Freuds teorier om människans starka behov av eskapism.
– Våra livsvillkor är ganska brutala. Vi ska dö. Vi kan bli sjuka när som helst. Oförutsägbarheten är plågsam. Vårt fantastiska psyke har då en förmåga att stänga ute verkligheten med hjälp av olika försvarmekanismer såsom eskapism, förklarar Alexandra.
Målarböckerna ger oss alltså en möjlighet att fly vardagsstressen. Siffror från statiska centralbyrån pekar på att detta är nödvändigt: var fjärde svensk har någon gång under förra året visat symptom på jobbrelaterad stress (SCB). För många kantas vardagen av prestationsångest, och därför kan det vara skönt att ägna tid åt någon aktivitet helt utan krav. Mindfulness-målning är ett bra exempel på en ”kravlös aktivitet”, för hur man än gör blir slutprodukten fin. Men som med allt annat här i livet, blir mindfulness-målning vad man gör det till, poängterar Alexandra.
– Jag tror att mindfulness-målning har en lugnande effekt på oss som vill att de ska ha en lugnande effekt. Trons kraft är stark!
Den gemensamma nämnaren för mindfulness-målarböcker tycks vara snirkliga mönster inspirerade från natur och sagor. Tittar man till exempel i ”The Mindfulness Colouring book” av Emma Barrston ser man att sida för sida följs av naturväsensmotiv uppbyggda av mindre löv och ormbunkar eller andra små detaljer Har snirkligheten en betydande funktion? Enligt Alexandra är det så. Hon hänvisar återigen till Freud, som ansåg att människan har ett naturligt behov att drömma sig tillbaka till barndomen, ”regression”.
– De snirkliga, sagolika mönstren förstärker känslan av barndomens förlovade och förlorade land och det har åtminstone en harmoniserande effekt på mig.
Jag kan inte annat än att hålla med. När jag satt och färglade de vita tomrummen färdades jag tillbaka femton år i tiden, då jag på förskolan fyllde i målarböcker eller ritade enklare motiv, såsom blommor och hus, helt krav- och bekymmerlöst. Det låter flummigt, men påminnelsen om det kravlösa tillståndet jag befann mig i då smittar av sig på mitt ”nutida” jag. Därför är det inte konstigt att jag i tanken viftar bort det faktum att jag förlorat dyrbar pluggtid. Mindfulness-målning må vara en fluga, men med tanke på de lugnande effekter de har på mig kommer jag nog fortsätta med detta tidsfördriv även när hypen har lagt sig.
Skribent och fotograf: Boel Olsson