Inga widgetar hittades i sidofältet!

Julen är en tradition full av gemytlighet och umgänge med nära och kära. Det är en tid då vi äntligen får återhämta oss från den stressiga vardagen och bara “vara”. Ja, julen är en riktigt frödjefull tid på året. Riktigt så är det inte. Även om dagarna UNDER julen är fridfulla, så är dagarna INFÖR julen rakt motsatta. Usch och fy för alla måsten med julen så som den årliga ruineringen; julhandeln, den obligatoriska massproduktionen på det löpande bandet; julbaket. Summa sumarum: julen är både påfrestande för plånbok och för sinnet, speciellt när det bara är en dag kvar till jul. Men ta det bara lugnt, för er sista-minuten-människor finns det fortfarande tid. Följ bara vår allas älskade Ove Sunbergs råd och julen är räddad: 

  • Påfrestningar för plånboken. Det är nog något som påverkar alla oss studenter. Deltidsjobb och studiebidrag räcker inte i all evighet, speciellt inte om man sprarar och julen kommer. Tro det eller ej, men det finns en lösning för att inte bli helt pank under jul. Låt en kompis betala dina julklappar! Gör som Ove när han åkte till jysk för att hämta ut sin nya bäddsoffa; säg bara “plånkan is at home” och låt kompisen betala julklapparna.

 

  • Kom ihåg, fyndhörnorna är de bästa hörnorna. Inget slår känslan när man köpt något för “halvaaa priiiiset”.

 

  • Om det nu är så att man inga pengar har så kan man ju alltid låna. Lärarna uppmanar jämt och ständigt att vi aldrig ska köpa saker, utan “låna av varandra”. Ove är ju en expert på det här med att låna. Gör så här: läs igenom allas önskelistor noggrant. Åk äntligen hem till den där kompisen du aldrig träffar. Sök igenom dennes hem efter prylarna som står på önskelistorna. Sökta föremål hittas; bingo. Be snällt om du kan få låna den där prylen över jul, och julklapparna är kirrade. Ekonomi och miljötänk på samma gång!

 

  • Många av oss passar på att önska sig saker vi inte vill köpa till oss själva, till exempel datorer och kameror. Äntligen ska vi få den där systemkameran från Nikon. Åh nej måste jag köpa den där Nikon-kameran i julklapp. När detta händer; gå tillbaka och tänk efter vad julen egentligen handlar om. Det är tanken som räknas och det är tur att vi har varandra. Kanske att man inte tänker så om det är Ove Sundberg som ingår i ens släkt, men nog förstår han allt julens innebörd. Allt i livet behöver inte vara bäst, ibland kan man faktiskt “go for the second best”. Det är en dag kvar till jul och Lidl är det enda som är öppet. Man tager vad man haver utav plånbok och tillgänglighet helt enkelt. Lidl har inte Nikon-kameror, men de har en och annan engångskamera. När du lämnar över engångskameran säg då som Oves fru Annette “De hade ingen ål på Lidl”, detta visar att du faktiskt gjorde ditt bästa och att det är tanken som räknas.

  • Julbaket. Under julen pratas det alltid om “gör det själv”. Brödet ska “göras själv”, pepparkakorna ska “göras själv” (även om vi alla vet att Annas pepparkakor är mycket godare än de hemgjorda), sillen ska “göras själv”. Listan kan göras oändlig. Visst, att göra allting själv är nog både godare och trevligare, men det medför ibland en onödig stress. Frukta ej, Ove vet ett snabbt och sparsamt “göra själv” där du tom kan göra din egen julsenap! Det är jätteenkelt, och passar perfekt när hela släkten är samlad. Vi vet alla hur nykomlingarna i släkten, även kallade spädbarn, är jättegulliga, men även hur jobbigt det är när skriken drar igång. Det. Tar.
    Aldrig.Slut. Vad har spädbarn med Oves julsenap att göra? De är den hemliga nyckelingrediensen, den enda ingrediensen ska tilläggas. Gör så här: tillred spädbarnen genom att mata de med en julig grötvälling i valfri mängd. Låt spädbarnen vila tills blöjbyte. När en, vad Ove skulle kalla det, unken och pikant lukt blir markant märkbar är spädbarnen redo för blöjbyte. Voila; din egen senap är tillredd. Precis som lukten har den en alldeles ljuvlig pikant och unken smak, en julspecial av dijon. Busenkel att göra och passar för HELA familjen! 

Julen behöver inte vara något att frukta, med Ove Sundbergs finurliga små knep går man tillbaka till julens grundvärderingar: det viktiga är att vi har varandra, för det är så vi kan spara pengar. Med dessa råd kan vi alla få en lugn och fröjdefull jul.

 

Skribent: Astrid Olsson

Illustratör: Boel Olsson

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *