Genom VRGDs korridorer vandrar intelligenta, ambitiösa och engagerade ungdomar. Vi har tydliga viljor och skarpa åsikter. Men trots detta, ser många vuxna ner på oss ungdomar och våra förmågor då vi inte har lika lång livserfarenhet som de har.
Bara för att vi är unga betyder det inte att vi är inkompetenta, och det är faktiskt en stor skada för samhället att ungdomar inte får möjlighet att ta större plats. Det är inte bara jag som tycker såhär, utan organisationer som Sveriges Ungdomsråd och Demokratiutredningen har försökt öka ungdomars representativitet i samhället, exempelvis genom att lägga fram ett förslag om att sänka rösträttsåldern i kommunalvalen till 16 år. Förslaget har såklart inte gått igenom, men vad skulle egentligen vara så farligt med att låta ungdomar påverka hur kommuner styrs? Kanske skulle kommuner få fler festivaler, billigare ungdomsbostäder och effektivare kollektivtrafik? Kanske till och med enklare och bättre sjukvård? Ungdomar vet hur jobbigt det är att få en tid hos ungdomsmottagningen; ungdomar förstår precis hur svårt det kan vara att få preventivmedel utskrivet; och unga tjejer vet exakt vilka smärtsamma och jobbiga biverkningar olika skyddsmedel har. Med detta i åtanke så kanske det hade varit fördelaktigt med fler unga röster i nästa kommunalval. Men även om vi inte får våra röster hörda nu, kommer det om några år vara vi ungdomar som ska ha svar på alla världens problem och det är vi som ska ärva allt som vuxna har ställt till med. Det blir ingen lätt uppgift.
On a better note, nu har ännu ett läsår passerat och det är en ära att publicera den sista riktiga artikeln för Rydbergarens Julkalender 2017. Jag vill tacka alla som bidragit till Julkalendern, antingen genom artiklar eller bilder, och jag vill även tacka er som varit med och läst. Ni som tar del av Rydbergaren bidrar till en värld där ungdomar får ta större plats eftersom ni ger oss chansen att göra våra röster hörda. Det är därför väldigt viktigt att vi ungdomar utnyttjar detta så mycket som möjligt genom att engagera oss i något, även om det bara är något litet. Det behöver inte handla om att rädda planeten, utan det räcker gott och väl med att analysera sin omgivning och belysa det som kräver förändring.
Om något upprör dig kan det även behövas mer än att se en SVT-dokumentär eller följa ett Instagramkonto. Starka åsikter är bra och om något känns orättvist är det viktigt att få vara upprörd, men gör det med kunskap. Sätt dig in i en fråga noggrant och ta hänsyn till alla vinklar innan du börjar anta saker. Gå på föreläsningar, läs olika tidningar, och var källkritisk. Med detta sagt, om du har egna idéer eller tankar på att förändra något kan du gå ett steg längre och ta saken i egna händer. Starta en kommitté här på skolan, delta i demonstrationer eller anordna en samtalsgrupp!
Avslutningsvis vill jag önska alla lärare, skolledningen, elevhälsan, föräldraföreningen, Klein’s Kitchen och framförallt alla er VRGD elever en riktigt God Jul. Alla ni bidrar till ett bättre samhälle, där fler än bara gamlingarna får tar plats.