Inga widgetar hittades i sidofältet!

Fredag den 15 november börjar VRG sin tradition av nedräkningen till studenten. VRG festsällskap har anordnat 200-dagars med ett tema som skiljer sig lite från tidigare år, ett tema taget från våra germanska vänner i Tyskland: Oktoberfest.  

Oktoberfest är en stor folkfest som hålls årligen i München, Tyskland. Den är världens största ölfestival och folkfest som lockar miljontals besökare från hela världen varje år. Oktoberfest började 1810 som en bröllopsfest för Kronprins Ludwig och Prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Festligheterna blev en årlig tradition och har, framförallt genom den tyska emigrationen, utvecklats till den massiva internationella festivalen som vi känner till idag.

Musik och kläder: 

Musiken är en central del av Oktoberfest och det är vanligt med tysk folkmusik, traditionella bayerska låtar och populära schlagerhits. Under Oktoberfest är det även en oskriven etikett att klä sig i traditionella bayerska kläder. Män bär lederhosen, knälånga läderbyxor ofta kombinerade med rutiga skjortor och hattar. Kvinnor bär dirndl, en klänning med förkläde som finns i olika färger och stilar.

Mat och Dryck

Maten som serveras under Oktoberfest är en blandning av klassiska bayerska rätter som, enligt internet, passar perfekt till ölen. Här är några av de mest populära rätterna: 

Förrätter:

  • Brezn: Stora, salta bayerska pretzlar.
  • Obatzda: Krämig ostblandning, serverad med pretzels.
  • Reiberdatschi: Frasiga potatisplättar, ofta med äppelmos.

Varmrätter:

  • Hendl: Grillad kyckling, krispig och smakrik.
  • Schweinshaxe: Knaprig fläsklägg, ofta med knödel och surkål.
  • Bratwurst och Weisswurst: Korvar serverade med surkål eller i bröd.
  • Käsespätzle: Tyska ostnudlar med stekt lök, som mac and cheese.
  • Schweinsbraten: Fläskstek med knödel och sås.
  • Steckerlfisch: Grillad fisk på spett, vanligtvis makrill.

Efterrätter:

  • Apfelstrudel: Äppelstrudel med vaniljsås eller glass.
  • Lebkuchenherzen: Hjärtformade pepparkakor med dekoration.

Dryck: Öl. 

Oktoberfestölen bryggs enbart för festivalen och, enligt tradition, endast av godkända bryggerier från München, något som hålls fast vid i München än idag. Münchens sex godkända bryggerier lyder som följande: Paulaner, Augustiner, Hofbräu, Löwenbräu, Spaten och Hacker-Pschorr (smakprofiler bland annat taget från systembolaget). 

1. Paulaner Oktoberfestbier. Smakprofil: Mild och balanserad med en lätt maltig sötma, fin fruktighet och rundad beska.

2. Augustiner Oktoberfestbier. Smakprofil: Mjuk och något söt, med en liten bitterhet som balanserar smaken.

3. Hofbräu Oktoberfestbier. Smakprofil: En aning lättare än de andra, med en frisk och uppfriskande karaktär och en mild maltighet.

4. Löwenbräu Oktoberfestbier. Smakprofil: Har en något kryddigare karaktär med maltiga toner och en rund smak.

5. Spaten Oktoberfestbier. Smakprofil: Rund och fyllig med en lätt rostighet från malten och en mild, behaglig beska.

6. Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen. Smakprofil: Lite mörkare och mer maltig än de andra ölen, med en rik och fyllig karaktär.

Oktoberfest München rapporterar att ungefär 7 miljoner liter öl serveras under Oktoberfest varje år. En låg siffra som VRG siktar på att slå den 15 november. 

Skriven av Axel Brunzell

2 svar på ”VRG 200-dagars: Vad är Oktoberfest?”
  1. Har skribenten även själv intyg på att ölens smak överensstämmer med vad som anges?? Skulle vara tråkigt med felaktigt info

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *