Under senaste månaden har utan tvekan en av de största diskussionsämnena varit det amerikanska valet, som inte bara har påverkan på landet i frågan, utan även världen i helhet. Den 5 november var sista dagen för röstning, liksom vårt skolval, och redan dagen därefter, den 6 november, fick vi resultatet att Donald Trump ska flytta tillbaka till Vita huset.
Det här året är för de flesta av oss VRG-elever den enda gången vi kommer att uppleva ett amerikanskt presidentval under vår gymnasietid. Många treor har redan i år haft möjlighet att rösta i EU-valet, däremot kommer majoriteten av oss aldrig att få chansen att rösta i ett amerikanskt presidentval. Därför tog vi i Rydbergaren friheten att arrangera vårt eget amerikanska skolval här på VRG. Donald Trump stod som vinnare i USA, men hade han gjort det om VRG:s elever ansvarade för rösterna?
Frågorna var som följande:
Vilken kandidat hade du röstat på i USA:s presidentval?
Kandidaterna utsågs med hjälp av New York Times lista över kandidater som var “Running”. Vid skapandet av vårt skolval var inte Claudia de La Cruz med på listan utan har lagts till i efterhand. Alltså var valbara kandidater som följande:
Donald Trump (Republican Party)
Kamala Harris (Democratic Party)
Chase Oliver (Libertarian Party)
Cornel West (Independent runner)
Jill Stein (Green Party)
Tror du att din kandidat kan vinna valet?
Ja/Nej
Har du röstat i ett tidigare skolval?
Ja/Nej
Vilken/vilka frågor tycker du är viktigast i valet?
- Klimatförändringar
- Ekonomin och jobben
- Sjukvård
- Utbildning
- Rasism och jämlikhet
- Immigration
- Internationella relationer
Samt ett valfritt alternativ där röstaren själv kan skriva in övriga frågor hen anser är viktiga.
Resultat
Totalt röstade 136 elever av skolans cirka 500 elever (Stiftelsens redovisning från 2023), vilket omfattar lite mer än en fjärdedel av alla elever. I redovisningen av resultaten går vi i motsatt ordning från hur röstningen gick till. Sparar det mest spännande till sist.
Frågorna som de flesta tyckte var viktigast var ekonomin och jobben, internationella relationer, och immigration. Som mest hamnade alternativet “ekonomin och jobben” på 72 röster, en fråga som även varit extremt avgörande för de amerikanska röstarna.
99 av röstarna hade redan röstat i skolval, men för 37 stycken innebar detta första gången.
Av de 132 som svarade på denna fråga så höll 115 stycken en optimistisk syn på att deras kandidat skulle vinna valet, 17 stycken gjorde inte det (kanske för det bästa?).
Jill Stein (Green Party) hade inte mycket tur från detta val med hela 0 röster. Chase Oliver (Libertarian Party) hade inte särkilt mycket större inflytande på VRG:s elever, men två röster är bättre än inga. Cornel West (Independent runner) stod på en egen våning med 11 röster, ifrån botten men även långt ifrån finalisterna. Till slut var det endast två kvar: Donald Trump (Republican Party) och Kamala Harris (Democratic Party). Vi befinner oss inte i USA, utan i en liten del av Sverige där Harris får 74 mot Trumps 49 röster.
Alltså hade inte Donald Trump röstats fram till USA:s 47e president ifall VRG:s elever var de som fick bestämma, utan Kamala Harris hade istället utsetts för denna position. Dock var detta enbart ett simulerat val i ett land som inte har någon särkild påverkan på det verkliga valet, och Vice-president Harris får endast forsätta drömma om att ta klivet upp till den högsta positionen. I nuläget står Donald Trump inför ansvaret att ta upp sättet i det ovala rummet i de kommande fyra åren.
.
Av Axel Brunzell