Inga widgetar hittades i sidofältet!

Den 1 oktober åkte 5 svenska delegater, varav 1 från VRG Sundbyberg, 4 från VRG Djursholm, vilket inkluderade 2 från Rydbergarens redaktion, på förtroendeuppdrag till danskarnas huvudstad Köpenhamn. Förtroendeuppdraget innebar att delta och representera Sverige i Model European Parliament Baltic Sea Region (MEP BSR) och, citerat av John Lilliesköld Myhrman, ”hålla den svenska flaggan högt”. 

Denna session bestod av fem kommittéer: CULT, som behandlade frågan om att motivera unga att vara delaktiga i politik och ha sina egna åsikter. SEDE, som behandlade frågan om säkerhet och försvar i Östersjön-området. AFCO, som behandlade frågan om nationalismens framfart och att försäkra sig om framtida involvering av medlemsländerna i EU. ENVI, som behandlade frågan om klimatförändringar och dess implikationer. ITRE, som behandlade frågan om AI och unga personers beteende på internet. 

Den svenska delegationen hade inte hunnit vara i Köpenhamn under många timmar innan supportrar för oss svenskar öste genom stadens gator. På väg till kvällsmat på kedjerestaurangen vid Tivoli, Wagamama, blev vi stoppade ett flertal gånger, inte minst av Danmarks statsminister, Mette Fredriksen… 😉 På grund av säkerhetsskäl var vi tvungna att välja bilden där Mette såg bäst ut. 

Den första officiella dagen, den 2 oktober, började med en öppningsceremoni med tal från bland annat MEP BSR:s organisatörer, denna sessions President, och Head of Delegations. Sedan begav vi oss ut på en stadsvandring med våra kommittéer i staden vi skulle befinna oss de kommande fem dagarna. Någon timme efter lunch började arbetet med resolutionerna, då de fem kommittéerna hade splittrat sig till olika håll i Köpenhamn (dock vissa mer än andra då tre kommittéer befann sig i samma lokal på kastellet). Arbetet höll sig första dagen till ungefär fyra timmar, då vi gjorde klart resolutionens IC’s (imperative clauses – problem eller anmärkelser gällande ämnet). Kvällen avslutades med ytterligare utforskande av Köpenhamn, vilket inkluderade en delegationsmiddag som ledde till sökandet av Danmarks mest kulinariska restauranger (det blev McDonald’s). 

Andra dagen blev det lite över 6 timmars arbete då vi jobbade med att skriva resolutionens OC’s (operative clauses – hur IC’s ska lösas). Vid kvällstid blev det en kulturell kväll då vi befann oss på en konsert utförd av danska gymnasieelever på en musikskola. Dessutom hann vi även se en bedrövlig Europa League match, räddad av Harry Maguire. 

Louisiana Museum (Sverige vid horisonten)

Näst sista dagen, fredag den 5 oktober, kastade vi vårt kommittéarbete åt sidan och begav oss ut till Louisiana Museum of Modern Art i regionen Zealand, där vi även kunde blicka tillbaka till vårt fosterland… inklusive Helsingborg. Till huvuddel tillbringade vi tiden på muséet, där vi fick sätta oss in i filosofiska frågor relaterade till konst. Sedan hade vi i uppdrag att lobba för vår resolution, samt debattera och skriva under delegaters olika förslag på amendments (förändringar i resolutionen) som föreslogs. Detta innebar framförallt sociala interaktioner med andra delegater vilket uppskattades då vi fick chansen att träffa människor vi tidigare inte hunnit socialisera med särskilt mycket. 

Sista dagen innebar General Assembly och frågan ifall ens kommittés två dagar av 9-5 skulle visat sig lönsamt eller i onödan. General Assembly gick mer eller mindre likadant till som i VRG:s MEP, med den mest märkvärdiga skillnaden av förutsättningar var att det fanns mer tid för frågor och debatt denna gång. Resultatet av General Assembly skiljde sig däremot märkbart. I skolans MEP blev majoriteten av resolutionerna genomröstade. Nu gällde endast detta för en av fem resolutioner: den framförd av SEDE. 

Lördagen blev även också en social kväll då vi avslutade med middag och aktiviteter. Lördagen innebar även första kvällen då Köpenhamns nattliv stod i högsta grad. Vi spenderade veckans sista tid med delegaterna från de andra länderna och fick verkligen utforska Danmarks huvudstad till dess fullo. Från kommunist dansare på gatan till nerkissade pubar så visade Köpenhamn sin starka karaktär. 

(fler bilder från VRG Djursholm)

Nästa MEP BSR kommer att hålla hus i Finlands huvudstad Helsingfors, eller Helsinki som det kallas i modersmålet. 

Övriga kommentarer från våra nordiska kompanjoner: 

”MEP BSR var en rolig upplevelse med ett mångsidigt program. Vi arbetade mycket i grupp och fick nya vänner på vägen.” – Vår finska, svensktaliga, kompanjon som arbetade i ENVI kommittéen. 

”Very nice experience, both the process of creating the resolution but also meeting people with likewise interests. Wasn’t as demanding for me as I was committé president, compared to previously being a delegate. Was also nice to receive a recommendation for the Presidency.” – AFCO:s norska kommittépresident. Blivande President för nästa MEP BSR?

”Träffade mycket intressanta människor från olika länder samt en bra erfarenhet och merit. Kul att få genomföra MEP internationellt och denna gång genom att representera Sverige.”  

”Det var en helt otrolig erfarenhet, att vara delegat på MEP BSR! Allt skedde i en så mycket större skala än när vi hade MEP på skolan. Man träffade så många spännande människor och vi gjorde många roliga saker tillsammans. Det var en av de bästa veckorna i mitt liv och jag är otroligt tacksam över den! Jag vill rikta ett extra stort tack till vår hjälte John LM som kämpade för vår medverkan!” -Panos Komineas

”Det var spännande att få spendera veckan i en så mångfasetterad stad. Det var inte bara dansk öl som släckte törsten, även kunskapen och det rika kulturutbytet.” – Nicholas Ramsay

Skriven av Axel Brunzell och Björn Schullström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *