Inga widgetar hittades i sidofältet!

Den globala veckan på Viktor Rydberg kretsar i första hand kring de globala målen. Men vad är de och vilka är de? De globala målen är den största och mest ambitiösa agendan som världens länder antagit inför 2030 finns det fyra centrala mål: Att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa och att lösa klimatkrisen. Dessa är sedan uppdelade i 17 olika andra mål som i sin tur även har olika delningar. Här är de 17 målen simplifierat: 

Mål 1, Ingen fattigdom: Det första målet omfattar fler dimensioner än den ekonomiska. Målet syftar även att bekämpa fattigdom i form av inflytande, hälsa, utbildning och säkerhet. Idag lever 1.3 miljarder i den så kallade multidimensionella fattigdomen. 

Mål 2, Ingen hunger: Mål 1 och 2 ter sig lika till namnet men bör inte blandas ihop. Ingen hungers syfte är att realisera den mänskliga rättigheten att alla är berättigad näringsrik mat. Strategin ligger mycket i att jämna ut den ojämna fördelningen av näringen. 

Mål 3, God hälsa och välbefinnande: God hälsa är grundläggande för att ett samhälle ska kunna nå sin fulla potential. Genom att förbättra faktorer på ekonomisk, ekologisk-och social nivå så kan denna potential uppnås. 

Mål 4, God utbildning för alla: Likt vid mål 2 är utbildning en grundläggande mänsklig rättighet. I nuläget beräknas däremot 774 miljoner människor inte kunna läsa, varav en majoritet är kvinnor. För att öka jämlikheten i världen är utbildningen essentiell. 

Mål 5, Jämställdhet: Jämställdhetsmålet handlar om en rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser och är en viktig förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling.  

Mål 6, Rent vatten och sanitet för alla: Vatten är inte bara livsviktigt för människors hälsa utan också för livsmedelsproduktion och energiproduktion. Därmed är målet viktigt på flera nivåer av människors välbefinnande. 

Mål 7, Hållbar energi för alla: Den hållbara energin är en viktig förutsättning för att vi ska kunna möta många av jordens problem samt att vi ska kunna lyckas med en hållbar och inkluderande tillväxt. Idag har en stor del av jordens befolkning inte el samtidigt som efterfrågan endast väntas öka. Därmed är det viktigare än någonsin med tillförlitlig energi. 

Mål 8, Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt: I nuläget befinner sig mer än hälften av världens arbetstagare i osäkra anställningar. Om en hållbar ekonomisk tillväxt ska kunna uppkomma krävs anständiga arbetsvillkor och det är därför viktigt att kämpa för arbetarnas rättigheter. 

Mål 9, Hållbar industri, innovationer och infrastruktur: Vägen framåt ligger i innovation. Men om denna innovation ska vara hållbar krävs det att våra industrier och infrastruktur inte står i vägen för hållbarhet genom hela processen. 

Mål 10, Minskad ojämlikhet: Jämlikhet är bredare än jämställdhet. För att driva samhället framåt krävs en rättvis fördelning av resurser och inflytande mellan alla oberoende av kön men även av etnicitet, religion, ålder, funktionsvariation och liknande. 

Mål 11, Hållbara städer och samhällen: I takt med den ökande urbaniseringen ställs högre krav på våra samhällen. För att urbaniseringen ska leda till ekonomisk tillväxt istället för sociala klyftor behövs städer och samhällen som är hållbara ekonomiskt, ekologiskt och socialt. 

Mål 12, Hållbar konsumtion och produktion: De enorma mängder naturresurser som jorden producerat har av oss människor inte använts hållbart i modern tid. För att vi människor ska kunna leva kvar på jorden och uppnå en stor mängd fördelar krävs bättre konsumtion och produktion. 

Mål 13, Bekämpa klimatförändringarna: Den moderna civilisationen står inför ett hot som inte kan jämföras med någonting annat i historien. Växthusgaserna fortsätter öka och risken är därmed att  medeltemperaturen stiger över 2 grader vilket skulle ge enorma konsekvenser jorden över. Att bekämpa klimatförändringarna är essentiellt för att vår generation ska få samma möjligheter som tidigare generationer.  

Mål 14, Hav och marina resurser: Haven är inte bara livsviktig genom den föda den ger åt så otroligt många människor. Dess strömmar och reglerande av jordens temperatur är också direkt livsnödvändiga för att till exempel Sverige ska vara beboeligt. Att slåss mot överfiske, försurning och andra sorters föroreningar är självklart. 

Mål 15, Ekosystem och biologisk mångfald: Grunden för alla organismer på jorden är hållbara ekosystem och biologisk mångfald. För att förnybara naturresurserna ska fortsätta vara förnybara krävs det högkvalitativa ekosystem byggande på biologisk mångfald. 

Mål 16, Fredliga och inkluderande samhällen: Om människan ska kunna utvecklas måste det göras utan en kontext av våld, osäkerhet och utanförskap. Fredliga, inkluderande och även rättvisa samhällen är grundläggande för att civilisationen ska kunna utvecklas på flera fronter. 

Mål 17, Genomförande och globalt partnerskap: I och med globaliseringen finns det enorma tillfälligheter att utvecklas genom globalt samarbete. För att göra detta krävs en mängd olika strategier som mål 17 är en verktygslåda för. 

De globala målen kan kännas ouppnåeliga och opåverkbara. Men det första steget mot att aktivt jobba för målen är att inse att de är mycket närmre än man kan tro. Påverkan på planeten och mänsklighetens framtid är ingenting som någon är mer berättigad till än någon annan. Alla har möjlighet att förändra.

Skriven av Björn Schullerström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *