Till mitt 100-poängs projekt ville jag göra något roligt och inspirerande. Efter mycket velande fram och tillbaka blev det en kompromiss mellan två intressen; att baka och fotografera. Mitt projekt blev att göra en egen bakbok, från recept och bilder till layout och tryckning. Här är några av mina favoritrecept som är lätta att göra och väldigt goda!
Klassisk Vetedeg
Ingredienser
25 g jäst
50 g smör
2 ½ dl kall mjölk
45 g socker
1 ½ tsk kardemummakärnor
420 g mjöl
Ett bra klassisk vetedegsrecept är något som borde sitta i ryggmärgen. Vetedegar är lätta att göra och de fungerar till allt. Mal dina egna kardemummakärnor så kommer degen få mycket mer smak.
Gör såhär
Börja med att stöta kardemummakärnorna i en mortel. Det går lika bra att använda färdigmald kardemumma. När du är klar, ställ kardemumman åt sidan tills vidare. Smält smöret i en kastrull. När smöret just smält, dra av kastrullen från värmen och häll i den kalla mjölken. Känn efter så att det hela är
fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av smörmjölken i bunken och rör om med en träslev för att lösa upp jästen. När jästen lösts upp häll på resten av mjölken. Tillsätt sockret och den malda kardemumman. Väg upp mjölet. Blanda ner lite i taget tills degen är genomarbetad. Ställ bunken varmt och lägg över en bakduk, låt degen jäsa i 40 minuter eller till dubbel storlek.
Toscabullar
Fyllning
100 g smör
100 g farinsocker
1 ½ dl hasselnötter
Toscaglasyr
100 g smör
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl
85 g socker
60 g mandelspån
Tillbehör
Bullformar
Deg
Vetedeg
Glutenfri bulldeg
Ugn
250°, varmluft 225°
Jäsning
70 minuter
Dessa bullar är så goda och söta att de kan ätas som en efterrätt. Tar lite längre tid att göra med Toscaglasyr, men väl värt besväret!
Gör såhär
Förbered degen. Under tiden som degen jäser förbered fyllningen. Börja med att hacka hasselnötterna. Blanda smör och florsocker till en jämn smet och blanda därefter ner hasselnötterna. Mjöla ett bakbord och häll upp degen. Knåda igenom degen ordentligt. Kavla sedan ut degen till en rektangel och bred på fyllningen jämnt över hela rektangeln. Börja vid ena långsidan och rulla ihop degen till en rulle. Skär rullen i ca 1-2 cm tjocka skivor. Lägg varje bulle i en form och ställ på en plåt. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda bullarna i 7 minuter. Blanda undertiden ihop Toscaglasyren. Lägg alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Värm under omröring tills alla ingredienser blandats och smeten börjat tjockna. Bred glasyren på bullarna och grädda bullarna ytterligare i 5 minuter.
Solskensbulle
Fyllning
Vaniljkräm
Garnering
25 g smör
Strösocker
Tillbehör
Bakplåtspapper
Deg
Vetedeg
Glutenfri bulldeg
Ugn
250°, varmluft 225°
Jäsning
60 minuter
Stora sockriga bullar som gör sitt namn rättvisa. Om bullarna ska frysas kan det vara en god idé att garnera först när bullarna tinat. Med egengjord vaniljkräm är dessa bullar oslagbara.
Gör såhär
Förbered degen. Medan degen jäser förbered fyllningen. Om du använder färdig vaniljkräm, följ anvisningarna på paketet. Följ annars recept för hemmagjord vaniljkräm. Baka ut degen till släta runda bullar. Tryck ut en grop i mitten av bullen och fyll med vaniljkräm. Låt bullarna jäsa i 20 minuter under bakduk. Sätt på ugnen och grädda bullarna mitt i ugnen i 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. När bullarna svalnat, pensla dem med smält smör och doppa dem i socker.
Fyllda bullar
Bär, frukt, kräm eller sylt, det finns inga gränser för hur många olika fyllningar man kan ha i en bulle. Det är bara att låta fantasin flöda. Att använda säsongens frukter och bär kan resultera i en mängd fantastiska smakkombinationer. Min personliga favorit är äppelmos.
Fyllning
Sylt/Äppelmos/Bär
Garnering
25 g smör
Strösocker
Florsocker
Tillbehör
Bakplåtspapper
Deg
Vetedeg
Glutenfri bulldeg
Ugn
250°, varmluft 225°
Jäsning
60 minuter
Gör såhär
Börja med att göra en klassisk vetedeg. Medan den jäser förbered fyllningen. Drottningsylt, äppelmos eller färska bär några favoritfyllningar. Baka ut bullen till en rund slät bulle och forma en grop i mitten. Fyll gropen med din valda fyllning. Låt bullarna jäsa under en bakduk i 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler innan du garnerar. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker eller använd dig av en sil och täck bullarna med ett fint täcke florsocker.
Katarinas Isländska Semlor
Fyllning
Sylt/Bär
2 dl vispgrädde
Garnering
1 ägg
Chokladsås
25 g smör
¾ dl mjölk
45 g socker
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Tillbehör
Bakplåtspapper
DEG
Semeldeg
Kalspaderdeg
Vetedeg
Glutenfri bulldeg
Ugn
250°, varmluft 225°
Jäsning
60 minuter
Dessa semlor blev jag först introducerad för av min vän Katarina. Hon berättade att hennes mamma brukade göra en isländsk version av den klassiska semlan. Först tyckte jag att det lät väldigt konstigt att ha sylt och chokladsås på, men bestämde mig för att jag inte kunde säga något innan jag provat. Vid första anblicken hade dessa färgglada godis semlor mig fast. De är en frisk fläkt bredvid den gamla klassiska semlan.
Gör såhär
Förbered degen. När degen jäst klart häll upp den på ett mjölat bakbord och dela upp den i två lika stora delar. Dela respektive del i fyra delar. Rulla varje del till en rund slät bulle och lägg dem på en bakplåtspapper klädd plåt.
Sätt på ugnen och låt bullarna jäsa varmt under en bakduk i 30 minuter. När bullarna jäst klart, pensla med ett uppvispat ägg. Grädda bullarna i 10 minuter eller tills de är gyllenbruna. När du tagit ut bullarna ur ugnen, knacka lätt på undersidan av en bulle. Om det låter ihåligt är bullarna klara.
Ta så många bullar som semlor du vill göra. Börja med att skära av toppen på bullarna så att du får små lock. Vispa grädde hårt och blanda försiktigt med sylt. Du kan antingen använda färdig sylt eller göra din egen på sida 64. Man kan också blanda grädden med färska bär. Klicka på rikligt med grädde och lägg på locken. Blanda alla ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och värm under omrörning. Ringla chokladsåsen över semlan och servera.
Elsa Reuterswärd
elsa.reutersward@djh.vrg.se