Inga widgetar hittades i sidofältet!

Jag är inte ett fan av tema-nummer. I alla fall när det handlar om högtidsteman. Det första jag tänkte på när jag blev utnämnd till chefredaktör var ”AVSKAFFA JULNUMRET OCH ALLA HJÄRTANS DAG-NUMRET!”. Och nu skriver jag denna krönika i numret med tema JUL.

Det är inte direkt så att jag har något emot julen. Visst, irriterad är man som alla andra på hur ”kommersiell” julen kan vara, men det är ju en riktig trivsam helg. För en skoltidning känns jul däremot som ett farligt tema eftersom den lurar med många kliché-fallgropar. Kliché-fallgropar, djupt vatten och floskler-träsk tillhör mina största fobier.

Beslutet till att ha ett julnummer kan däremot inte kategoriseras som något ”brutet nyårslöfte”. Med allt som pågår på skolan kring jul såsom Luciatåget i Gustav Vasa  kyrkan och traditionssällskapets mysiga julfrukost, så känns det alltför motsträvigt att strunta i jultemat, bara för sakens skull. Varje jul tittar man på samma TV-program, äter samma mat, dekorerar granen med samma pynt, så varför skulle man helt plötsligt tröttna på VRGDT:s julnummer? Samtidigt så är det trångsynt av mig att tro att ingenting nytt eller intressant kan skrivas om  julen. Läs bara Elinas artikel “En tro om julen” så förstår du vad jag menar.

Michael Levitts gav råd till Sara Tabari om hur hon skulle skriva sin artikel, så refererade han till Einsteins citat ”Make things as simple as possible, but not simpler”.  Här menar han att man ska förenkla någonting så mycket som möjligt utan att förändra dess mening. Min farhåga var att tema julen var för enkel, så enkelt att det vi skrev skulle på något sätt få mindre värde.  Ännu en gång, trångsint av mig. När jag korrläser alla artiklar om varför vi bryter nyårslöften, insidern om lucia-tåget, eller årskrönikan så känner jag att.. det var ju inte ett så dumt nummer iallafall… faktum är att detta är antagligen VRGDT:s bästa julnummer någonsin. Jag har lärt mig en viktig läxa; man behöver inte dra upp någonting från roten, för att kunna göra något nytt och bra.

Ja, jag brukade avsky jultemat, men jag ändrade mig för tusan! Julnumret borde vara en VRG-tradition, i samma stuk som Lucia-tåget. Att skriva in rydbergaren.se, trycka enter, för att sedan se hur den juliga hemsidan uppenbarar sig ska kännas som att öppna en julklapp. Med säkerhet, kan jag säga att detta är det bästa julnumret i VRGDT:s historia vilket är (för att falla i kliché-fallgropen) den bästa julklappen vi kan ge på VRGDT-redaktionen!

 

Om det däremot blir ett “alla hjärtans dag”-nummer återstår att se…..

 

Vill du ge en julklapp till oss skulle det vara mycket uppskattat om du ville bli stödmedlem, genom att trycka här.

 

Nanna Olsson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *