Inga widgetar hittades i sidofältet!

Efter ett långt uppehåll har det äntligen blivit dags för ännu ett äventyr för VRGDTs testpatrull, och denna gång var det silke som stod på tur. Att klänga i tyger är ett återkommande moment på cirkus, men i en träningssal?

Efter en nervös väntan släpps vi in i salen av en energisk ledare med ett stort leende. Stina, som håller i silkeskurserna på Sway dansskola, bär på tre stycken tyg som hon fäster i taket med karbinhakar. Vi får dra och känna på tygerna, men inte mer än så. Vi måste värma upp innan vi kan ta oss upp i luften. Koordinationen utmanas från minut ett när Stina börjar demonstrera olika armrörelser, och snart bränner det i axlarna. Ska vi verkligen trötta ut oss innan vi ska dra upp kroppsvikten i bara armarna? Det känns inte alls bra. Också benen får sitt med kickar som känns som tagna från en ballettklass, innan vi äntligen får ge oss på tygerna.

Trots gratis provapå är det bara VRGDT och en tjej till som pallrat sig ut i kylan till Täby Park Hotel, så vi får all hjälp vi behöver och en massa tid i tygerna. Det är inte alls olikt att klänga i en klätterställning, och vi får flashbacks till tyngdlösheten av att hänga knäveck från trädgrenar. Snart har vi knutit fast båda fötterna och dinglar i varsin gardin, en riktig childhood dream come true. Med en eller två fötter fast i tyget, tänjer vi på gränserna både på styrkan och modet, när vi lutar oss åt olika håll, och lägger vårt liv i karbinhaken och de där knutarna. Med yoga i hammock och allt vad som trendar känns det riktigt rätt i tiden att hänga där uppochner och det är en enorm frihetskänsla att släppa ut armarna och bara tillåta sig att sväva. Som sista konst får vi testa den såkallade “cocoonen” där man snurrar in sig som en upprätt hängmatta, och vi är allihop nära att somna.

Timmen går alldeles för fort, och när tiden är slut vill vi inte därifrån, utan stannar och fotar och klänger i silket tills de börjar släcka ner utanför salen. Det är en sport som verkligen ger mersmak, och vi undrar allihop om det går att börja nu på en gång. Eller hur svårt skulle det vara att hänga upp ett silke hemma i vardagsrummet? Som en egen lekpark, fåtölj och träningsredskap i ett. Och på natten kanske rullgardin?

Så, byt ut allt vad crossfit och militärträning heter och ta chansen att bli cirkusartister istället. Nybörjarkurser drar igång igen efter sommaren, så håll utkik på Sway om ni är taggade, så kanske vi ses där.

 

Skribent: Anna Mattsson

Foto: Josefine Ståhl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *