Inga widgetar hittades i sidofältet!

Varje år efter Kalle Anka kommer det en mystisk varelse och ger oss presenter. Men vem kommer han ifrån? Vem är denna mystiska varelse och hur kom han till?

I Sverige har vi inte alltid haft tomten. Julen kom däremot till Sverige redan innan vi var kristna. Under Yuletid la barn ut sina stövlar fyllda med morötter, hö och socker bredvid skorstenen till Odins åtta-benta häst Sleipnir. Som tack för barnens givmildhet la då Odin presenter eller godis i stövlarna som ett tack för Sleipnirs mat. Dåtidens Yule-tid skedde under den nuvarande julen och det är även därifrån vi har fått namnet jul. Den traditionen lever fortfarande vidare i bl.a. Tyskland, Belgien och Nederländerna men har blivit associerat med St. Nicholaus istället.

Under asatro tiden hade dessutom julbocken en symbolik i Sverige. Julbocken var en osynlig varelse som såg till att förberedelserna inför Yule var gjorda på rätt sätt. Det var inte förrän på 1800-talet som Julbocken började dela ut presenter till familjerna. Men tomten började nu få större makt i Sverige. Inte jultomten utom gårdstomten.

Samtidigt började jultomten formas ute i Europa och USA. Amerikas tomte Santa Claus har sin grund i St. Nicholaus och får sitt namn från Sinterklaas som är det holländska namnet för St. Nicholaus. St. Nicholaus är ett kristet helgon som är känd för att ge presenter och pengar till de fattiga. I länder ute i Europa firar man fortfarande St Nicholaus och på natten den 5e december lämnar man ut sina skor, en öl åt St Nicholaus och en morot åt hans åsna. På morgonen när man vaknar har då St Nicholaus lämnat presenter om man är snäll och kol om man har varit stygg.

Men var kommer då traditionen om renarna och att tomten kommer ner genom skorstenen? Ibland sägs det att tomtens åtta renar har sin grund i Odins åtta benta häst Sleipnir och att tomten kommer ner genom skorstenen kommer från att Odin brukade komma in genom skorstenen och att St. Nicholaus i en historia slängde ner en portmonnä fylld med pengar genom skorstenen.

Var alla traditioner som vi firar egentligen kommer ifrån är fortfarande ett frågetecken åt många håll men om man tar de figurer som jag nu har visat till er får man fram något som i slutändan blev vår kära jultomte.

2011 Dec.Santa Claus ,Albuquerque” by gardener41 (CC BY-SA 2.0)

Linnéa Andersson
linn.ande-2015@live.vrg.se