Inga widgetar hittades i sidofältet!

2013 har sannerligen varit ett händelserikt år. Här kommer en ”kort” redogörelse för årets största händelser!

Taylor Swift
Tyvärr inleddes året inte särskilt lyckligt. En tragisk uppbrytning ägde rum precis efter årsskiftet och hela världen befann sig i sorg. Taylor Swift och One Directions Harry Styles gjorde slut den 7e januari, efter att ha varit tillsammans i några veckor, och Harry blev en i mängden i den långa listan av Swifts många ex-pojkvänner, innehållande bland annat John Mayer, Zac Efron, Joe Jonas, Jake Gyllenhaal och självklart Taylor Lautner. Frågan vi alla ställer oss efter den hjärtskärande separationen är om Swifts hit-låt ”We are never ever getting back together” ändå kan vara tillägnad Harry Styles? Frågan består obesvarad. Det var även i januari som den kände cyklisten Lance Armstrong, som hade vunnit Tour de France 7 år i rad, tillkännagav att han använt sig av doping. Skandalen cirkulerade världen runt och väckte avsky mot hans fuskande i sporten. I januari gjorde även Selena Gomez och Justin Bieber slut efter ett två årigt förhållande.

I februari avgick Benedict XVI som påve och blev den första att göra det på flera hundra år. Var det en 90 års kris för att hitta ett nytt paradis, eller insåg påven #yolo och bestämde sig för att köra #solo? Det var även i början av det nya året som Nord Koreas gullegris Kim Jong Un påstod att landets forskare hade hittat fossiler av enhörningar som bevis för att enhörningar faktiskt har existerat.

I mars gick EU med på att ge Cypern ett ekonomiskt nödpaket på 10 miljarder euro efter bankkrisen på den lilla ö nationen. En annan nyhet som cirkulerade svensk media i början av 2013 var hästköttsskandalen. Trots att ingen märkt någon skillnad på smaken på köttet väckte skandalen avsky hos den svenska befolkningen. I mars gjorde YouTube-videon Harlem Shake Psy’s Gangnam Style sällskap vid att ha haft 1 miljard tittare. Harlem Shake trudelutten förföljde oss i flera veckor i början av 2013. Versionerna av låten cirkulerade överallt och hysterin var lik den kring Gangnam style år 2012.

April var en stressig månad för världens händelser. Två bomber exploderade vid Boston Marathon i Boston, USA, vilket resulterade i 3 döda och 264 skadade. Det var också i april som en 8 våningar hög industribyggnad kollapsade i den bangladeshiska huvudstaden Dhaka. 1 129 människor dog och 2 500 skadades, vilket gör olyckan till världens dödligaste icke-terroristiska byggnadskollaps i världshistorien.

I maj var det dags för den svenska favoriten Eurovision! Och var? I Malmö såklart, efter Loreens säkra vinst under föregående år. Samma månad dök Taylor Swift upp igen med get-versionen av hennes låt Trouble på YouTube, som visade sig vara en bättre version av original låten.

Prinsessan Madeleine
I juni gifte sig vår älskade prinsessa Madeleine med Chris O’Neill, New Yorks guldgosse. Trots att Madeleines ”Tihi” från förlovningsvideon blivit ett skämt i sociala medier tidigare under året så var bröllopet högst lyckat. Vi på VRGDT kan bara gratulera och önska lycka till med den kommande bebisen! Det var även i juni som Edward Snowden släppte hemligt material från den amerikanska organisationen NSA och blev både älskad och hatad av världen.

Juli blev en minnesvärd månad för Egypten, då president Morsi avsattes i en militärkupp. Militärkuppen gjorde att våldet och protesterna i landet ökade. Det var även i juli som Kate Middleton födde en kunglig bebis, som numera går vid namnet Prins George av Cambridge. Frågan är om han någonsin ens kommer få en syn av tronen? Före honom i kön till den brittiska kungatronen står nämligen både farfar Charles och pappa William.

Kriget i Syrien pågick under hela 2013, men i augusti läcktes källor om att kemiska vapen ska ha använts i en attack i Homs i Syrien. Världen rasade över nyheten.

I september blev vi i Stockholm hedrade med ett besök av självaste Barack Obama, USAs president. Det var även i september som den somaliska terroristorganisationen al-Shabaab utförde ett attentat mot ett shoppingcentrum i centrala Nairobi, då 62 dog och minst 170 skadades. September fortsatte med att Miley Cyrus chockade världen med hennes osmakliga uppträdande under MTVs VMA, som i princip inte bestod av något barntillåtet material alls utan mest av nudistiskt strippande. Detta följdes sedan upp av hennes video till låten Wrecking Ball där hon strippar vidare, fast denna gång med en gigantisk metallboll och stora teddybjörnar. Vad hände egentligen med lilla gulliga Hannah Montana? Hennes vulgära uppträdande var troligtvis en av anledningarna till att hennes och Liam Hemsworths förhållande tog slut i september efter ett års förlovning. Den första ledtråden till att det officiellt var slut var när Miley slutade följa Liam på Twitter. Vi på VRGDT är glada för Liams skull att han slapp psycho-Miley och önskar honom lycka till i framtida kärleksval.

November var även den en stor månad. Då föddes nämligen Blondinbellas bebis! VRGDT önskar grattis. Det var även i november som tyfonen Haiyan träffade Filippinerna och lämnade förödelse och runt 6000 döda efter sig. Ett lyckosamt meddelande i november var att Iran skrev under ett kärnvapensavtal om att minska sin produktion i utbyte mot lättare sanktioner. Det hela skedde i en hektisk process efter att Barack Obama och Irans nyvalde president samtalade på telefon. Bra jobbat Obama!

Norska komediduon Ylvis låt The Fox blev en hit på YouTube under oktober månad. Tyvärr gav den oss aldrig något svar på frågan ”What does the fox say?”. Det var även i oktober som Twerking blev ett välkänt begrepp världen runt – tack Miley Cyrus.

Nelson Mandela
Nelson Mandela
December har varit ett stort virrvarr av jul, Ukrainska protester och nobelfestiviteter. Den viktigaste händelsen har dock varit Nelson Mandelas bortgång. Madiba, som han ofta refereras till, blev 95 år gammal och dog i sitt hem för några veckor sedan. Efter att ha förändrat världen kommer han nog aldrig att glömmas.

Trots ett tragiskt avslut på året, har 2013 minsann varit minnesrikt. Vi får hoppas att 2014 blir ännu bättre. Gott nytt år från oss på VRGDT!

 

Skribent: Anna Haeger