Gone Girl är ursprungligen en thriller skriven av den prisbelönta författaren Gillian Flynn. Boken följer Nick Dunne i hans förtvivlande tillstånd och hektiska liv efter att hans fru, Amy, en dag rapporteras som försvunnen. Ingen vet vem som har utfört kidnappningen och eventuella mordet på Amy, men alla bevis tycks peka på maken Nick. Läsaren lär känna de två huvudpersonerna i de många tillbakablickarna som med jämna mellanrum bryter den annars ganska deprimerande stämningen. Det utåt sett perfekta äktenskapet var dock inte så felfritt som alla tror… Den tredje oktober i år presenterade regissören David Fincher sitt perspektiv på Gone Girl. Filmen framställer romanen så gott det går, men har svårt att inkludera de många tankarna som cirkulerar i huvudpersonernas medvetande. Det är inte lätt att hänga med i händelseförloppet utan att ha läst boken och vem vill inte slå två flugor i en smäll och samtidigt förbättra sin engelska? Valet är enkelt, läs boken först.
Det finns ingen bokbaserad film som rättivst presenterar exakt samma händelse som boken. Detta gäller speciellt Gone Girl, där större delen av boken utgörs av huvudpersonernas tankar och reflektioner snarare än handlingar. Boken tar upp ordinära vardagshändelser som kontrast till den absurda och allt annat än vanliga historien. Författaren beskriver i detalj Amys respektive Nicks åsikter och funderingar och presenterar därmed hela berättelsen, inte bara sekvenser eller ögonblick. Att läsa är att resa, och Gillian Flynn tar med läsaren på en oförglömlig åktur genom paret Dunnes kamp för att hålla giftemålet vid liv.
Romanen är otroligt välskriven och har ett relativt avancerad språk. Den kan även analyseras på flera plan, både enskilda händelser och som helhet. Gone Girl passar därför perfekt att läsa på orginalspråket engelska, och kan utan svårigheter användas i diverse skolarbeten. Genom att både läsa och se filmen kan även jämförelser göras, något som bockar av A-kriteriet “nyanserat”. Vilken lärare blir inte imponerad när eleven väljer en 500-sidorsroman? Även om boken läses på fritiden bidrar den garanterat till ett bredare ordförråd samtidigt med mycket läsglädje.
Filmälskare kan argumentera för att bio-upplevelsen förstörs om slutet redan är känt för tittaren. Detta påstående fallerar dock, då Gone Girl, likt alla filmer, ger ett nytt perspektiv på händelsen. Läsarens uppfattning av boken stämmer sällan överens med regissörens. Det faktum att Gone Girl är en otroligt spännande thriller förstärker bara anledningen att uppleva historien två gånger. Det är även betyldigt lättare att förstå och sympatisera med karaktärerna i filmen om den bakomliggande motiveringen är känd för läsaren. Annars upplevs tyvärr filmen ofta som svår att förstå och alltför komplicerad. Överraskningsfaktorn är också såklart minst lika oväntad och har minst lika stor effekt i boken.
Läs boken först. Svårare än så är det inte. Ta en paus från det eviga serietittandet och engagera dig i en nagelbitande roman, det är garanterat en upplevelse du inte vill gå miste om!
Skribent – Malin Helgesson
Bild – Josefine Ståhl