Inga widgetar hittades i sidofältet!

Val. Ett ord med en stark innebörd. Det är någonting som har blivit synonymt med påverkan. Det finns kortsiktiga val som bestämmer dina vanor, ställningstaganden och din kulturella livsstil. Men, det finns även de val som kan komma att avgöra hela din framtid. De val man helt enkelt måste leva med när man väl har tagit ett beslut.

En tanke många ungdomar har är var vi hamnar inom ett decennium. Vill vi ens veta? Som gymnasieelever befinner vi oss i den perioden i livet då vi ska ta många av dessa beslut. Vi förväntas veta vad vi vill studera och lära oss mer om. Vi ska veta vad vi vill göra efter gymnasietiden och vi ska till slut välja vad vi vill arbeta med och vad som ska göra oss livsförsörjande. Frågorna är många, oändliga, och inte känns det väl någonsin som att man kommer fram till nånting heller.

Så hur ska man hantera dessa viktiga val? Finns det några knep och hur ska man tänka? Hur mycket är val och hur mycket är det slumpen som bestämmer våra liv? Finns det verkligen någonting som kallas för ödet?

Någonting man måste påminna sig om är att det enda som kan stoppa oss är vi själva. Det är vi, och bara vi, som utgör vår framtid. Enligt Sheena Iyengar, professor vid Columbia Business School och författaren bakom “The Art of Choosing”  presterar de som har valt uppgifter på egen hand mer än dubbelt så mycket jämfört med de som får uppgifterna tilldelade av någon annan. Viljan har alltså en betydelse. Den motiverar oss och för oss framåt.

Någon som gjorde sina val tidigt och bestämde sig för vad han ville med sitt liv var Steve Jobs. Han gav ett omtalat tal till studenterna på Stanford. ”How to live before you die”. Där talar han som sina val, drömmar och mål. Om du inte har lyssnat, missa inte. Du blir inspirerad att göra något av ditt liv, att ta det rätta valet.

Vårt land har det väldigt bra ställt för just studenter. Vi kan utbilda oss till nästan vad som helst och vi får till och med betalt för det. Alla dörrar är öppna. Det är bara att ta emot och välja. Det som spelar roll i ditt val är att just du ska vilja göra det. Det är då du kommer att prestera och uppskatta det du gör. Samtidigt är det viktigt att veta att det är inte hela världen om man har valt fel utbildning. Det är bara att byta linje.

Gör dig själv en tjänst. Ta ett andetag och tänk. Vad är det du vill göra nu? Vad är det du vill uppnå just nu? Vad vill du åstadkomma efter gymnasiet?

För kom ihåg, det är du som bestämmer. //

– Juliana Hansson, NA16A                                  Illustratör: Ebba Grahn, EK14B