Inga widgetar hittades i sidofältet!

Tillhör du dem som vid något tillfälle funderat kring hur och varför vi firar alla hjärtans dag, eller Valentins dag som det heter i andra länder? I sådana fall hoppas vi på redaktionen att denna artikel ska ge dig svar.

Valentine’s Day Red Velvet” by clevercupcakes (CC BY 2.0)

 

Det förekommer flera teorier och historier om varför vi firar alla hjärtans dag. Dock finns där en som säger sig vara mer sann än de andra. Tillbaks i tiden, närmare bestämt omkring år 269, levde en romersk man vid namn Valentin. Valentin var en kristen man som fängslades och led den till synes hemska martyrdöden. Hans brott var att han mot kejsare Claudius vilja vigt unga älskande par. Kejsaren ville endast ha ogifta krigare i sin armé. Under sin tid i fängelset fick Valentin upp ögonen för fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom. Innan Valentin avrättades, den 14 februari år 269, skrev han ett avskedsbrev till henne, undertecknat “din Valentin”. Vad han inte visste vid det laget var att detta skulle komma att bli det första Valentinkortet och långt senare början på en romantisk tradition. En tradition som fått namnet Valentins dag.

 

Idag firas Valentins dag I stora delar av världen. I vissa länder har den firats enda sedan medeltiden. I Sverige var vi dock sena med att införa denna högtid. Trots att den engelske ambassadören som bodde i Sverige på 1600-talet utsåg drottning Kristina till sin “Valentin” år 1654, var det först i början av 1990-talet som kärleksfirandet tog fart och de hjärtformade Valentin-korten började strömma på riktigt. För många personer är alla hjärtans dag en dag man ägnar åt sina älskade. En undersökning gjord av Svensk Handel visar att nästan varannan svensk uppmärksammar alla hjärtans dag. Många firar med att ge presenter så som blommor, choklad. På alla hjärtans dag 2002 såldes hela 2 miljoner rosor, bara i Sverige. Blommorna som efterfrågas är framförallt mörkröda rosor. Det säljs även mörkröda tulpaner och nejlikor den här dagen eftersom rosorna har en tendens att inte räcka till.

 

Har du någon som får ditt hjärta att slå några extra slag, benen att darra eller kanske orden att hamna i fel ordning. Ta då tillfället i akt och gör som Valentin gjorde.

 

 

Christofer Ljunggren, Årskurs 1