Inga widgetar hittades i sidofältet!

Julen är nära och det är inte bara julklappsköpen som måste planeras, utan också den stora frågan om vad man ska göra under lovet. För oss som vågar vägra utlands- eller skidresan brukar det mellan allt restätande av julmat, återhämtande från skolan och diverse slötid finnas luckor då almanackan ekar tom. Vi på VRGDT tycker inte att man ska hänga läpp för att man inte får den där google eller heltäckande brännan under detta lov, utan uppmuntrar istället till ett jullov i upptäckandets anda i Stockholm! Det är dags att dra på sig turistutstyrseln, lämna trygga HB och vidga vyerna; Stockholm här kommer vi!

 

Färdmedel

Som turist kan det bli dyrt att uteslutande åka taxi, så vi rekommenderar de utmärkta alternativa kommunikationerna här i staden. Har du inte provat att åka de nya tågen i vår kära Roslagasbana är detta något vi starkt lyfter fram. Samtidigt som du får tid att njuta av det vackra landskapet kan du även passa på att stiga av vid någon annan station än Östberga för att byta miljö. Vi har hört att Vendevägen ska ha en fin tågkur?


Turistattraktion

Ska du upptäcka Stockholm i sann turistanda är det nästintill obligatoriskt att någon gång under tiden göra ett besök till en klassiskt överskattad attraktion. Du vet ett sådant besök som du säkert gjort med dina föräldrar någon gång under en semester. En sådan attraktion där man vid första åsynen ställer sig frågan; var detta allt? En av dessa attraktioner finner du i Täby. Många av oss Täbybor har under lågstadiet fått besöka den välkända varggropen vid Skavlöten, ett medeltida monument i form av en grop, eller snarare en utholkning i marken, inhägnad av ett staket. En omtalad och mycket oklar sevärdhet som passar utmärkt för denna del av din turistupplevelse.

 

Mat

Vid lunchdags kan det vara passande att röra sig tillbaka in mot stan för att få lite mat i magen. För den som har lite bråttom i sin upptäcksfärd genom staden rekommenderar vi korvmojen Tullfritt vid Roslagstull. Medan du avnjuter en korv med bröd finns det också tid till att tänka tillbaka på den tid när den ständigt närvarande diskussionen i skolan om vad som är stan och inte faktiskt skulle ha ett definitivt svar.

 

Fotosession

Ett näst intill oundvikligt moment under en stadssemester är fotograferingen. Den ska helst ske intill ett välkänt moment i staden med påklistrade leenden och dålig bild. Även detta går att fixa i Stockholm. Bege dig till Stockholms slott som vi flera gånger passerat men faktiskt aldrig dokumenterat för att spika denna del av turistandet. Om du inte riktigt orkar vara kulturell finns det nu åtminstone ingen som kan hävda motsatsen tack vare ditt bevismaterial till bild.

 

 

 

VRG  

Inne i stan bör man som sann VRG elev även kika förbi våra syskon/fiende skolor Jarlaplan och Odenplan. Har man aldrig besökt dessa kan det vara bra att veta vilka det faktiskt är man delar blodsband med. Det faktum att det är lov, att skolorna är stängda och att man inte kommer in bör ej ses som ett problem. Vi vet ju alla att det är utsidan som räknas.

Aktivitet och motion

Mitt i allt flängande hit och dit som turist kan det kännas skönt med tid för att röra på sig lite. Vi på VRGDT tycker att det inte finns något så passande i denna vintertid som att dra på sig skridskorna och ta sig en liten svängom på skridskobanan i Kungsträdgården. Samtidigt kan du botanisera dig i trädgården som vi annars oftast rusar igenom på väg mot tunnelbanan eller bussen. Är du som vi och tenderar att tappa dina graciösa rörelser så fort du kommer ut på isen rekommenderar vi dig att ägna dig åt denna aktivitet på förmiddagen, innan alla familjer och nyförälskade par äntrar isen, allt för att undvika skador på dig själv eller andra.

 

Fika

Efter en lång dag på stan eller skridskobanan kan det kännas bra att få sätta sig ner lite och njuta av något gott i en mysig miljö. Då föreslår vi fiket Sturekatten, som kanske inte är en så stor nyhet för många. Stig in i cafét som får dig att drömma dig tillbaka till mormors våning och sekelskiftet. Här kan du både få dig en god fika, beundra och klappa på den gamla inredningen och få till en kulturell Instagram bild. Du kan nu sätta dig ner och medan du kopplar av blicka tillbaka på din händelserika dag och vara otroligt nöjd med allt du varit med om.

Besök på Sturekatten i Stockholm” by andreasivarsson (CC BY 2.0)

Anna-Cecilia Lundström

anna.lund-2013@live.vrg.se

 

Madeleine Hultin

made.hult-2013@live.vrg.se