Inga widgetar hittades i sidofältet!
Illustration: Yasmine Dahlberg

Nu när det är juletider står många roliga saker på aktivititetsmenyn. Man ska pynta, baka pepparkakor, bränna pepparkakorna, äta pepparkaksdegen i stället, få ont i magen, lova sig själv att aldrig mer äta pepparkasdeg och sedan köpa pepparkaksdeg att äta nästa dag. Ifall man går VRGD har man förmodligen oaser av plugg inför terminsslutet också.

Om man har läst Yasmines artikel om jul vet man även att julen för med sig ännu en uppgift, nämligen presentinköpning. Man ska lyckas hitta den perfekta gåvan på en något begränsad tid. För många är det här en rolig tradition, speciellt om man har en viss fantasi och ork, eftersom det här blir ett tillfälle att skina och sätta ett leende på läpparna hos de man älskar. Men det finns även de som varje jul våndas över stressen att hitta något bra att ge, och den här artikeln är till er.

Först och främst; Gör själva paketöppningen till en upplevelse. Det här gör att din julklapp får en liten bonus och sticker ut. Exempelvis, om du har ett lillasyskon kan du göra en skattkarta och få dem att gå runt på ”klappjakt” eller ifall du ger din mormor en tröja du har sytt kan du låta henne gissa rätt på en fråga som vad den vanligaste storleken på tröjor är innan hon får sin present. Med det här tillägget blir gåvan ännu bättre, eftersom det märks att det ligger en hel del tanke bakom presenten. Detta kommer smickra den som får presenten vilket självfallet får de att må bra.

Det andra tipset är för de som har svårt att hitta julklappar till den äldre generationen (föräldrar, mor- och farföräldrar, bonusföräldrar osv). Det finns väl inget de önskar sig eftersom om de ville ha det skulle de väl bara köpa det? Därför är det dags att tänka på de gåvor vars värde inte ligger i kronor; fråga istället runt om ideer till sentimentala gåvor. Detta är faktiskt lättare än vad man trort. Fråga exempelvis din morfar vad din mamma brukade ha för sig i sin barndom, och ifall han nämner att hon en gång i tiden hade en förkärlek för fiske kan du ta med din mamma på en fiskeutflykt. Om du får veta att din farmor spenderade en lång tid i Spanien i tonåren och dessutom har en förkärlek för te, då kan det vara en bra idé att köpa en mugg med en spansk flagga och kanske lite spanskt te till. En sådan gåva lär göra mottagaren väldigt glad och vem vill inte se sina älskade glada?

Det sista tipset är för att göra den klapp man redan hittat till en ännu större succé; inkludera lite humor. Om man lägger in ett brev i julklappen med ett personligt rim, eller exempelvis ger en person som älskar ketchup 10kg tomater och två paket socker, så kommer deras jul att bli lite roligare. Kanske kan man ge någon som alltid gör saker i sista minuten en timer till något klockslag, så att personen inte kan få presenten innan. Alla dessa saker gör att gåvan blir mer minnesvärda, roligare och ger den som får julklappen en lite bättre jul.

Alltså, presenter handlar inte bara om själva presenten. Ifall man gör en massa saker runt om gåvan kommer det att garantera en lyckad juklapp. Så nu är det bara att börja fråga, tänka och eventuellt handla. God Jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *