Inga widgetar hittades i sidofältet!

 

Det är mörkt och dystert ute. Ut genom fönstret ser man bilarnas framljus och gatulamporna lysa. Folk är varmt klädda, man ryser så fort man ser dem därute i mörkret. Inomhus är det varmt och skönt. Brasan är tänd och hela huset är fyllt med levande ljus. Den stora frågan är nu, vad ska man hitta på? Datorn har man redan varit inne och surfat på hundra gånger, tv-programmen är tråkiga och man vill ju inte gå ut i den här kylan. Sen ploppar en idé upp i huvudet. Läsa en bok! Det skulle inte sitta fel.

 

Det här är just vad vi på redaktionen har upplevt, att sitta hemma och dystra, vilket inte är kul. Problemet är bara att hitta en bok du vill läsa för du har redan läst alla Happy Potter böcker flera hundra gånger och Kalle anka tidningarna har du blivit lite för gammal för kanske. Därför tänkte vi ge er lite boktips på böcker ni kan slukas in i nu på jullovet. Vårt tips är att förbreda med en gosig filt, mjukisbyxor och en skön stor tröja som ni tjejer säkert kan sno av pojkvännen. Varför inte en stor kopp varm choklad, ta din älsklings kopp och laga någon god bakelse som ni kan få tips av Sara. Sen så sätter ni er framför den tända brasan med många ljus i rummet och kryper ner under filten. Det finns nästan ingenting bättre än att drömma och leva sig in i en riktigt bra bok.

 

Till julen finns det hur många bra böcker som helst. Du kanske är ett stort fotbollsfan av Zlatan, den perfekta boken för dig är då Jag är Zlatan Ibraimovic: Min historia av Zlatan Ibrahimovic. Den handlar om Zlatan och om hans skakande uppväxt i Rosengård, alla hans mål och succéer men också den hemska insynen av toppfotbollen vi aldrig fått se förut. En ruskigt bra bok om Zlatan och sanningen om hans liv.

 

Om du inte är fotbollsintresserad, men gillar ändå ganska hårda tag och gillar andrenalin kicken när du läser en rysare kan boken Vackra lögner av Lisa Unger. Det är ett riktigt kap att köpa från affären. Den handlar om Ridley Jones som får ett brev utan avsändare med frågan: är du min dotter? Hennes närmaste bekanta blir främlingar och hon dras in i en värld hon aldrig trott existerade. När man läser den kan man inte låta bli att krypa ner i soffan och man kan inte sluta läsa.

 

Vår man i världen av Chris Forsne,är ditt kap om du gillar politik deckare. Det är en spännande politik thriller som utspelas i en nära framtid. Den är inspirerad av verkliga människor och verkliga händelser.  Om du verkligen är intresserad att hitta sanningen bakom den tuffa vägen för att bli ett lands stadsminister, är den perfekta boken.

 

Rysare och skräckhistorier kanske inte är din grej, utan du gillar att drömma dig in i romantikens värld, då vet vi boken för dig. På topplistan finns boken  Femtio nyanser av frihet av E L James. Det är en fortsättning av böckerna Femtio nyanser av honom och Femtio nyanser av mörker.  Det är en beroendeframkallande, romantisk och befriande bok som handlar om Anastasia och Christian som måste hitta balansen mellan svartsjuka, begär och villkorslös kärlek och en väg att hantera deras förflutna, men hur ska det gå?

 

Gillar du böcker när  tårarna verkligen strömmar ner för kinderna, då är boken Safe haven av Nicholas Sparks boken för dig. Den handlar om Katie som har ett hemskt förfluten bakgrund och Alex som har en familj och kämpar för att komma över sin döda fru. Att vara ifrån varandra är svårt men den svarta hemligheten som Katie gömmer från Alex förföljer henne med varje steg. Denna bok går inte att släppa taget om. Den är prefekt för en mörk julkväll att läsa.

 

Mat är din passion och du letar efter något riktigt gott att tillaga nu till jul men hittar inte recepten någonstans i huset. Du kan sluta leta efter de där gamla veckotidningarna du sparat med recept på klassisk och traditionell julmat. Nu har Vår julkokbok av Sara Begner kommit fylld av inspiration, matlagningsglädje, recept och handfasta råd inför julen. I Vår julkokbok hittar du alla klassiker och en hel rad nya recept. Allt från sylta till sill, pepparkakshus, julskinka, knäck och annat gott.

 

Om du inte är hemma och sitter på ett plan till Thailand så är det ju perfekta timingen att plocka upp en av dessa böcker för att koppla av lite och fördriva tiden. Det är bara att gosa ner sig i flygplansstolen och lägga upp dina fötter i din snarkande pappas knä och börja läsa. Fråga flygvärdinnorna om lite chips och varm choklad eller te och mys.

 

Varför inte högläsa hemma eller på stranden i Thailand, hela familjen tycker det är mysigt med lite högläsning och varför inte träna läskunskaperna med en spännande text istället för skolans tråkiga texter? Se till att gå till en bra bokhandel eller biblotek och hitta alla dina favorit böcker. Bunkra upp med godissaker och värmeljus, för det lär behövas.

 

Jenny Broström
jenn.bros-2015@live.vrg.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Book collection” by Ian Wilson (CC BY 2.0)