Inga widgetar hittades i sidofältet!

De allra flesta av oss, som inte har turen att ha fått en BMW i sweet sixteen, åker antingen buss eller tåg flera gånger om dagen, och det är oftast inget vi ser fram emot. Det går ganska fort att tömma ut alla samtalsämnen som är lagom ointressanta för att vilja diskutera tidigt på morgonen, med folk som man råkar bo vid samma hållplats som. Lagom till höstlovet är vi riktigt less på kollektivtrafiken, men det finns faktiskt sätt att göra restiden till en avkopplande, kanske till och med lite produktiv stund.

 

  • Se till att ha med proviant. Det kan vara så enkelt som en kopp te eller kaffe i en resetermos och en chokladbit, eller en hel trerättersmiddag komplett med ostbricka. Hursomhelst har du fått en mysigare resa och samtidigt ställt dig in lite extra hos den där tågkompisen genom att bjuda på fika. Dessutom har du klarat av melliset, som annars är en perfekt ursäkt för att slippa komma igång och plugga, redan innan du klivit av bussen.

 

  • Uppdatera din telefon eller ipod med saker du vill (eller borde) lyssna på. Det kan vara aggressiv musik som tar fram din inre rebell, inlästa skolböcker, inspirerande Ted Talks eller en mysig podcast. Varför inte lyssna på vår helt egna VRG radio som startar upp under hösten?

 

  • Passa på att ringa en gammal kompis eller släkting som skulle bli glad av att höra din röst. På så sätt ser du lagom upptagen ut för att slippa prata med skummisen mittemot och får samtidigt chansen att prata med någon du annars inte skulle haft tid för. Se bara till att inte avslöja alltför många statshemligheter, man vet aldrig vem som lyssnar.

 

  • Plugga. Okej inte varje dag. Men ibland är det oundvikligt att det behöver göras. Tänk på all ledig tid du får när du kommer hem om du har betat av en del på tåget. Det är kanske inte läge att analysera världsproblemen, men att läsa några sidor i den där romanen till svenskan eller kolla genom anteckningarna till kemiprovet orkar du till och med efter den slitsammaste dagen.

 

  • Prata med främlingar. Berätta om din dag, klaga på vädret, eller fråga vad hen vet om trädgårdsskötsel. Det är fantastiskt hur mycket man kan lära sig av någon som man i vanliga fall skulle undvika. Ni ska ju ändå sitta och stirra på varandra i trettio minuter så det borde vara naturligt att åtminstone säga hej. Vem vet vilka chanser du missar annars, din soul mate kanske åker samma buss som du varje dag utan att du vet om det?

 

Text: Anna Mattsson

Foto: Josefine Ståhl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *