Inga widgetar hittades i sidofältet!

“The Fault in Our Stars by John Green” by katrielfaith (CC BY-NC 2.0)

John Green, även känd som ena halvan av den framgångsrika duon Vlogbrothers på YouTube, har skrivit boken The Fault in Our Stars som handlar om sjuttonåriga Hazel Grace som har cancer. Hon har haft cancern sedan barnsben och har en slutgiltig diagnos – med andra ord finns det inget hopp för henne om att bli botad utan till slut kommer hon dö ung på grund av cancern. Framtiden ser mörk ut. Genom medicinska mirakel har hon dock vunnit några månader extra och tvingas iväg av sin mamma, som vill att hon ska skaffa sig kompisar, till en cancer stödgrupp med sin rullande, metalliska syretank i ena handen. Där träffar hon en underbar handlingstwist med djupa, blå ögon som heter Augustus Waters och kommer skriva om hennes historia.

I romanen följer vi Hazel Graces omtumlande, tuffa historia under några månader under hennes förälskelse med Gus. Augustus har själv haft cancer, men är nu botad, och de två karaktärerna dras till varandra i samband med att deras gemensamma vän Isac blir tvungen att operera bort synen för att bli frisk från cancern. Det börjar med att de utbyter varandras favoritböcker. Hazel berättar för Gus om den mystiske holländske författaren Peter van Houten som skrivit om en sanningsenlig bok om en flicka med cancer men avslutat den abrupt mitt i en mening, samtidigt som hon osannolikt nog fastnar i Augustus TV-spels inspirerade zombie-slaktar bokserier.

The Fault in Our Stars är en rå berättelse med älskvärd sarkasm, humor som man känner igen sig i och orättvis tragedi. Det är ingen vanlig cancer-framställning där författaren söker sympati för karaktärerna, utan boken är snarare skriven ur ett perspektiv där huvudpersonen är trött på att alla bara ser henne som tjejen som kommer dö utav cancer. Hazel kan till och med skämta fullt ut om sin sjukdom samtidigt som hon lider och kämpar hårt mot sin sjukdom och behandlingen mot den. John Green lyckas otroligt väl skapa en bok som är insiktsfull och hjärtskärande samtidigt som den periodvis är otroligt skratt-framkallande. Som läsare förundras man av att man kan finna så mycket hopp i en kärleksberättelse som man vet kommer att sluta olyckligt. Det är en perfekt godisblandning på sött och surt, en perfekt blandning mellan humor och sorglig tragedi, ett tungt ämne skrivet på ett stundtals lättsamt vis. Det är en historia med teman om liv, död, kärlek och deras samspel – en historia om Hazel och Augustus.

John Green har fått många utmärkelser för sin brillianta bok och den hyllas världen över. Den utnämndes av TIME Magazine till årets bästa roman år 2012 och kommer att filmatiseras år 2014.

Titeln är inspirerad av Shakespeare;

“The Fault, dear Brutus, is not in our stars

But in ourselves, that we are underlings”

 

Anna Haeger