Inga widgetar hittades i sidofältet!

 

 

 

 

 

 

 

 

Att baka eget godis är alltid uppskattat, och så länge man inte kokar kola eller knäck är det inte heller svårt eller tidskrävande. Och så smakar det ju mycket bättre än färdigt godis! Det här receptet på choklad- och nötgodis går fort att tillaga och de färdiga bitarna blev en av storfavoriterna på senaste adventsfikat.

För ca 60 bitar behövs:

250 g nougat (finns i bakhyllan)

250 g mörk choklad, helst 70% kakaohalt (bitterheten i chokladen vägs upp av den söta nougaten, och med ljusare choklad blir godiset lätt lite sliskigt)

Ca 100 g skalade, hela mandlar

Gör såhär: Börja med att rosta mandlarna i en het stekpanna utan smör eller olja. Sätt plattan på högsta värmen och låt stekpannan bli riktigt varm, häll sedan i nötterna och rosta tills de fått en ljust brun färg. Det är väldigt viktigt att hålla god koll på pannan så att inte nötterna bränns vid. Man kan hoppa över det här steget om man inte vill eller kan rosta nötterna, men de blir lite mer sega då.

Nästa steg är att smälta chokladen och nougaten över vattenbad. Hacka först chokladen i mindre bitar och dela nougaten i bitar. Lägg över nougaten och chokladen i en skål och ställ den över en kastrull med hett vatten. Rör om tills all choklad och nougat smält. Låt blandningen stå kvar i skålen tills den svalnat någon och blivit lite mer fast men ändå går att hälla.

Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form och häll över chokladblandningen. Sprid ut så att den blir fyrkantig som på bilden, men gör den så tjock som möjligt. Tänk också på att torka av skålen på undersidan innan du häller, annars finns det risk för att kondensvatten rinner ner i chokladen. Lägg på mandlarna som på bilden, så tätt som möjligt men med utrymme nog för att kunna skära godiset i bitar, och sätt in formen i kylen i minst en timme.

Efter en timme: ta ut chokladen ur kylskåpet, lägg över den på en skärbräda och skär i bitar med en vass kniv. Lägg över de färdiga bitarna på ett fint fat och förvara i kylskåp tills de ska serveras.

Lycka till!

 

 

Skribent och fotograf:

Sara Fall,

sara.fall-2013@live.vrg.se