Folkomröstningen i Storbritannien tidigare år var ett tydligt exempel på hur unga exkluderas från samhällsdebatten och beslutsfattande. Efter Brexit och Trump är många nog pessimistiska om framtiden. Ändå finns det många möjligheter för oss unga att påverka bara vi tar chansen. The sky’s the limit som Don Quixote en gång uttryckte det.
Varje år firas International Youth Day, ett FN-lett initiativ för att uppmärksamma ungas rätt att påverka samhällsutvecklingen. Årets tema var “The Road to 2030: Eradicating Poverty and Achieving Sustainable Consumption and Production” och fokuserade på FN:s hållbarhetsmål och ungas del i deras förverkligande. Och unga verkar vara på mångas läppar, inte bara för att många äldre saknar ungdomens glans, men också för att unga faktiskt kan bidra. Mer än hundra länder världen över har skapat så kallad “youth policy plans” och FN har nu en grupp av unga som jobbar med de uppsatta hållbarhetsmålen. Enligt Chloé Lillo, Communicator officer för YWCA RGE * och styrelseledamot i Ung Media, en journalistorganisation för unga (som för övrigt ger oss bidrag), är det bara en fråga om att engagera sig. “Känner man att jag har alltid velat göra en podcast eller jag skulle vilja att vår skoltidning gjorde en resa, gör det. Det finns pengar”. Internet bara myllrar av stipendier och det finns fonder för allt. Har du en idé så kör på. Ta för dig.

Det är en sen torsdag eftermiddag när jag möter Chloé Lillo, en 22-åring som upplevt drömmen om att nå toppen. Med tre klimatmöten (COP) och en bakgrund i flera styrelser är hon riktigt aktiv för att organisera unga. “Jag började engagera mig som 13-åring inom en del i KFUM* på deras läger Ängsholmen. Där gjorde jag allt möjligt, som segling och fys. Efter några år blev jag ledare och där började den resan”. Att hon är engagerad syns tydligt när hon tar upp telefon och ber om en bild för att uppdatera hennes story. Utöver hennes intresse för miljö engagerar hon sig även i jämställdhetsfrågor och mänskliga rättigheter. Förra året var hon t.ex. på World YWCA World Council i Bangkok med över 600 kvinnor från hela världen.
Mitt emot caféet där vi träffas ligger EU-parlamentets kontor i Stockholm och internationell det är hon verkligen. Alltid på resande fot och även spansktalande är hon. På årets klimatmöte, COP 22 i Marrakech, rapporterade hon framförallt från utsidan där hon pratade med lokalbefolkningen men var även med och lobbade med unga från hela världen på insidan. “FN har något som heter YOUNGO, som samlar alla ungdomsorganisationer på COP. De bestämmer sen tillsammans vad de tycker om olika frågor”.
Brexit var en snackis, särskilt hos unga. Nej-sidan dominerades av äldre utan universitetsexamen på landet. Unga var i majoritet hos pro-EU sidan. Även om valdeltagandet var lägre bland unga (64% mot 90% hos de över 65) blev det ändå en tydlig markering att vuxna på många sätt dikterar vår framtid. Många känner säkert att deras engagemang inte gör någon skillnad, Världen håller ju ändå på att gå under liksom. Chloé är ändå positiv. “Inom föreningslivet möter man så många människor som jobbar mot rasism och för HBTQ-frågor och liknande. Jag tänker vara en del av det och göra rätt för mig”. Hon ger också rådet att “think global, act local. Vi får börjar där vi är. Det är ju en kamp precis som med alla de kvinnor före mig som kämpat för jämställdhet och som gjort att jag kan ha det så pass bekvämt som jag har det idag”.
Ungdomar har verkligen möjligheter för att delta. Nu vill någon säkert invända att det här med youth forums och youth represents bara är en fasad som egentligen inte betyder något. Enligt Chloé har Sverige trots sitt otroligt aktiva föreningsliv fortfarande en lång väg att gå när det gäller ungdomspåverkan. “Just nu är vi i det stadiet att vi har ungdomsperspektivet men vi vill ju nå dit där det är ungdomsstyrt så unga inte bara är en observatör”. Men det faktum att vi har ungdomspartier i Sverige visar ändå på hur långt Sverige har kommit, säger Chloé. Hon nämner ett projekt hon haft förra året. Svenska ungdomspolitiska delegation, som den hette blev ett diskussionsforum om miljö med representanter från i stort sett alla ungdomspartierna. “Engagemang bland unga blir en gemensam nämnare”.

Alla detta är snyggt på cv-et. Men det är också ett otroligt snabbt och lärorikt sätt att möta världen. Chloé berättar om när hon åkte till Galapagosöarna som volontär. “Du behöver inte betala trettio lax för volontärarbete. Jag jobbade på Galapagosöarna och hjälp till med jättesköldpaddor på ett ekologicenter. Jag jobbade för mitt boende och betalade en mindre summa som jag dessutom kunde påverka var den hamnade”. Där levde hon som lokalbefolkningen. “Jag steg upp fem på morgonen och satte mig på den enda bussen som också var trasig. Alla hade kuddar med sig att sitta på. Och folk klagar på SL”. Hennes erfarenheter med COP var också något av ett wake up-call för henne. “Här hade jag verkligen något som berörde mig. Jag hade aldrig varit så miljömedveten om det inte var för COP”. Hennes erfarenheter inför årets klimatmöte kommer hon nog heller aldrig att glömma. Hon tog tillsammans med KFUM kompisen Vindar Fritzell som är en stor inspirationskälla för henne och maskoten Tony (apan), buss, tåg och båt ner till Marocko som en gest för miljön. “Jag ville visa att det är möjligt”.
Idag jobbar hon förutom med klimatinitiativ även med en podcast, “Vi tackar dig-podden”, där hon intervjuar unga personer som på olika sätt engagerar sig. Dessutom är hon chefredaktör för tidningen Empower Magazine som på olika sätt försöker synliggöra kvinnor och icke-binära. “Vi var två tjejer som satt hemma i soffan en kväll. Tänkte det ha varit så jävla fett om det här fanns. Men då gör vi det”. Med internet har det aldrig varit lättare att organisera sig. Genom social media siktar hon på att nå ut till så många som möjligt. “Mellan 17 och 20 är det lite make it or break it. Om någon lyckas fånga upp dig. Du är superduktig, har du någonsin funderat på att åka på det här. Det finns så mycket ursäkter att nej det finns inga som vill engagera sig. Det är svårt att få en fot in. Det är lite därför jag har den här podcasten t.ex. som tips”.
Men det är klart att FN:s klimatmöte kanske inte är den första tanken som slår en. “Många ungdomar jag har träffat verkar känna att jag vet inte tillräckligt mycket, jante som vi är i Sverige”. Men i föreningslivet behöver man inte ha några förkunskaper, det är helt upp till engagemang. “Det blir var du gör det till. Jag sökte pengar från Ung Media för att åka till Marrakech och rapportera och de sa absolut. Är du ung och engagerad. Välkommen”. När man väl är inne går det snabbt. Chloé berättar om en upplevelse hon hade när hon var i Lima, Peru 2014. “Jag kommer ihåg att jag satt på flyget med fyra personer jag aldrig träffat förut. Vi har fått ett mail från FN med 75 sidors långa förklaringar om vad allting är. Jag kände bara att jag är alldeles för korkad för det här. Vad gör jag här. Men sen gick det bättre”.
Och även om du inte vill göra så stora grejer finns det plats för dig också. Du kan göra stort som smått. Vill du lägga ner en kväll i veckan är det också okej. Du kanske gillar fotboll och vill hjälpa andra. Maila Korpen och fråga om du kan följa med och spela med en blandning av svenskar och nyanlända. Det behöver inte vara svårare än så. Och känner man att jag har inte så mycket idéer lägg ut en annons på Facebook. Hej jag är peppad på att engagera mig i den här frågan. Är det någon annan som vill vara med? “Fundera över vad du är intresserad av. Slå dig ner och gör en tankekarta över det. Ja, jag är intresserad av miljö. Googla på organisationer. Gå på informationsmöten på plats eller på nätet. Det finns något för alla och när du väl är inne så kan du inte sluta. Det kommer öppnas så många dörrar”.
Tips på saker att titta på
Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) är en paraplyorganisation för de flesta ungdomsorganisationer runt om i landet och har allt från “Unga Forskare” till “Scouterna” som medlemmar. Kolla in deras hemsida och nyhetsbrev. Varje vecka får du en uppdatering om vad olika ungdomsorganisationer har för uppdrag, projekt och resor. Där finns också en lista över massa organisationer. Det finns säkert något som intresserar dig. Klicka in på den organisationen och gilla deras Facebooksida.
KFUM har en jättebra hemsida där du kan titta på olika föreningar och aktiviteter.
Kolla in Chloés podcast “Vi tackar dig-podden” som finns på både Soundcloud och Podcaster. Och hennes tidnings Instagram “Empowermagazineswe”.
* Den internationella motsvarigheten till KFUM
* “Kristliga Förening av Människor”, en organisation som jobbar med att arrangera unga