Inga widgetar hittades i sidofältet!

Kylan biter sig fast och vinden viner. Ändå går människor runt och myser. De köper brända mandlar, en frasig våffla här och där och ofta bär de på en rykande kaffekopp. Det värmer ens kalla händer och dämpar hungern, men framför allt verkar gemenskapen i folkmassan höja stämningen. VRGT:s skribent Hannes Hovmöller har sjungit en adventskonsert på Skansen.

För att förstå julmarknaden på Skansen behöver vi gå tillbaka till den tid Skansen vill ge oss en rekonstruktion av.

Seglora Kyrka uppfördes 1729 i Seglora socken i Västergötland. Det är en liten träkyrka med levande ljus som lyser upp gången mot altaret. Kyrkbänkarna löper tio rader på vardera sida. Kyrkan är röd på utsidan och gamla gravstenar lutar snett från marken på kyrkogården.

Vi sjunger sånger av Otto Olsson och flera andra svenska kompositörer samt fyra carols av John Rutter. Den sistnämnde kompositören har skrivit flertalet av de stycken vi i Stockholms Gosskör jämnt och ständigt sjunger. Sångerna handlar om Jesu födelse och om hur herdar och kungar ledsagas till Betlehem av stjärnan och Guds änglar. Stycket “Herdepojkens Carol” handlar om just detta, om den stora förundran över att änglar vill att denna herdepojke ska få se Jesus Kristus i en krubba. Även om Stockholms Gosskör inte tillhör någon kyrklig församling är nästan alla sånger religiösa. En klassiker från USA hinns också med under den tjugo minuter långa konserten i form av “White Christmas”. Dock framför Stockholms Gosskör ett arrangemang där en svensk text varvas med engelskan. “Jag drömmer om en jul hemma” som refrängen inleds med, är faktisk skriven av Roger Pontare. I många år har vår körledare försökt distansera sig från de mer trallvänliga sångerna, men jag skulle gärna framföra fler av “White Christmas”-stuket. Svenskar föredrar till stor del amerikansk julmusik. Det märks inte minst på valda spelningar på Spotify.

För mig är adventskonserter i Seglora Kyrka bland de mysigaste traditionerna i juletid. När jag ser alla rödkindade människor och de levande ljusen upp emot altaret, börjar jag leva med ännu mer i musiken. Varje ton betyder något för mig och det känns tryggt att stå där i en träkyrka med flera sekel på nacken. Människorna på Skansens julmarknad och i Seglora kyrka lever sig också bort till en annan plats, bortom hetsig julklappsjakt och stress. Jag unnar mig själv och alla andra den fridfulla studen.

 

 

 

 

Mer om Stockholms Gosskör

FB: Stockholms Gosskör

Hemsida: http://www.stockholmsgosskor.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *