Inga widgetar hittades i sidofältet!

Käraste VRGare, nu är det dags igen.

Alla ettor, vi hoppas att gymnasiet har behandlat er väl den första tiden! Snart är er första termin klar och ni kan vila upp inför våren. Tvåor, kämpa på! Vi alla vet att tvåan kan vara ganska tuff och krävande, men det är inget ni inte klarar. Och käraste treor, snart har sista höstterminen kommit till sin ände och framför oss ligger studentvåren. Det är mycket kvar, men håll i åtanke att det numera är mindre än 200 dagar kvar tills det är vår tur att stå där med mössorna i handen!

December månad är här, mörkret trycker ned över HB redan klockan 15 och julmys och lussebullar blandas med sönderstressade elever i en sagolik mix när höstterminens tre sista hektiska veckor når sin kulmen. Av någon outgrundlig anledning verkar det ju alltid som om alla lärare helt enkelt måste lägga sina stora prov och inlämningar under just de här tre veckorna. I dessa tider är det lätt att antingen bli den maniska maskinen som ångar på non-stop, sover tre timmar per natt och har nervösa sammanbrott med jämna mellanrum, eller att bli den uppgivna och bedrövade stackars sate som kommer till insikten om att Komvux trots allt är ett ganska nobelt institut och att man lika gärna kan ligga och kolla på Netflix i sju timmar och äta pepparkakor istället för att plugga. Helst vill man ju dock varken dundra in i väggen eller misslyckas med att uppnå alla sina mål. Men hur ska man då göra för att åstadkomma detta?

De flesta är familjära med de konventionella tipsen när det gäller pluggande: lägg undan mobilen, ta pauser, ge dig själv belöningar och bla bla bla…  Tyvärr är sanningen den att trots att det möjligen kan finnas en smula visdom i dessa råd, finner man dem ytterst sällan hjälpsamma. Därför presenterar VRGDT fyra små tips som förhoppningsvis kan hjälpa den som behöver att ta sig igenom terminens sista tre veckor helskinnad.

  1. Klarhet

Det absolut viktigaste man måste göra innan man ens börjar arbeta med en uppgift, är att se till att ha det helt klart för sig exakt vad det är man ska göra. Vad är uppgiften? Vilka förmågor bedöms? Är du osäker på instruktionerna? Fråga alltid! Tyvärr är det lätt hänt att man börjar lite sporadiskt utan att riktigt ha koll på vad man gör, och efter ett tag finner man sig själv sittandes med stycken av osammanhängande text som inte säger någonting, utan att ha någon aning om vad man egentligen pysslar med. Det som ofta då händer är att man får börja om från början, vilket bidrar till en ytterligare säckande motivation. Börja alltså inte med något innan du har stenkoll på uppgiften.

  1. Våga testa ny musik

De allra flesta tycker om att ha något i hörlurarna att lyssna på medans man pluggar, vare sig man löser mattetal, läser en bok eller skriver. Många kan endast lyssna på klassisk eller instrumental musik, medan andra, såsom undertecknad, föredrar att lyssna på vanlig musik som pop, rock, house etc. Det kan vara värt att testa något helt nytt! Lyssnar du alltid på musik? Prova att plugga under tystnad. Kör du enbart klassiskt? Prova att plugga med Avicii eller Ellie Goulding i lurarna. Går Taylor Swift på högvarv när du pluggar? Testa något lugnare och mer harmoniskt instrumentellt. Våga prova på något nytt; det kan ha förvånansvärda effekter!

  1. Planera

Planera. För guds skull. Planera. Oavsett om du är den superorganiserade personen med färgkodade underkläder eller den lite smått kaotiska som knappt kan hitta sig själv på mornarna, måste du planera. När man har mycket att göra händer det lätt att massor av tid spills på att leta efter inlämningsdatum, hitta rätt sida i kemiboken att läsa inför provet eller hitta den där extremt viktiga stencilen. Eller så kanske man helt enkelt bara har så mycket att göra att man inte vet i vilken ände man ska börja, och beslutar sig för att inte göra någonting av det. För att eliminera dessa små fällor man lätt faller i är planering nyckeln. Det kan vara något så enkelt som att införskaffa en kalender och faktiskt skriva ned alla inlämningsdatum, deadlines och provdagar, eller skriva små to do-listor varje dag och bocka av allteftersom man uppfyller sina mål. Naturligtvis kan man ta planeringen till en högre nivå och skriva avancerade vecko- och dagsplaneringar där man minutiöst planerar hela sina dagar. Dock kräver det att man är enormt drillad inom planering och har orken att upprätthålla det under en längre period. Så, enklast är att börja lite smått med att skriva listor eller sätta upp små delmål för att få struktur på sitt skolarbete.

  1. Just do it.

Vad mer kan man säga? Hur mycket det än tar emot, måste man faktiskt sätta sig ned, öppna läroböckerna, och anstränga sin lilla hjärna för att lära sig allt man behöver kunna. Det finns inga genvägar till att lära sig saker, det tar tid och energi och ja, ibland vill man helst kasta den elaka matteboken i väggen och svära för kung och fosterland över hur obegripligt och irrationellt allt är. Men det är bara att ta ett djupt andetag, bita ihop, och fortsätta. Självdisciplin är otroligt viktigt att behärska för att man ska klara av att åstadkomma saker och VRG under december månad sätter sannerligen självbehärskningen på prov. Men det är ju en av anledningarna till att vi är så förtjusta i vår skola; vi är inte bara akademiskt överlägsna, vi får även lära oss hantera stress och press på ett utomordentligt sätt. Så ta nu och stäng ned datorskärmen, öppna boken, and just do it.

Dessa tips kan verkligen fungera för den som helhjärtat går in för det, men ha i åtanke att inget är så enkelt som att ge efter för prokrastineringens lockande lömskhet. Julefriden väntar runt hörnet, så kämpa på och lycka till med dessa sista veckor, snart är vi klara för denna termin!

 

Skribent: Naomi Hedberg

Fotograf: Isabella Lagerborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *