Inga widgetar hittades i sidofältet!

Recension av Netflixs The Spy

Foto: Netflix

VARNING: eventuella spoilers till serien kan nämnas nedan, speciellt i sammanfattningen! 

The Spy är en miniserie producerad av Netflix. I 6 avsnitt får vi följa den Israeliska agenten Eli Cohen och hans försök att infiltrera Syriens elit. Berättelsen äger rum på 1960-talet och beskriver konflikten mellan Israel och Syrien vid denna tid. Eli Cohen rekryteras av Mossad i Israel och flyttar till Syrien under namnet Kamel Amin Thaabet. Genom att över flera års tid långsamt lära känna inflytelserika personer, blir Cohen tillslut landets biträdande försvarsminister. 

Styrkor

Det fantastiska med den här berättelsen är att den är verklighetsbaserad. Eli Cohen fanns på riktigt och lyckades faktiskt infiltrera Syriens politiska kretsar. Serien är inte helt historiskt korrekt. Händelseförlopp har (som väntat) ändrats lite för att den ska passa serien bättre, men att det ändå finns någon sanning bakom handlingen gör den otroligt spännande. Eli Cohen, i serien, lyckas ibland göra helt ofattbara saker och att det hände på riktigt är ännu mer otroligt. 

Huvudrollsinnehavaren Sacha Baron Cohen passar även väldigt bra i sin roll. Även om han är känd för karaktärer såsom Borat är han otroligt bra på att spela i mer seriösa sammanhang. Han och hela serien i sig, är bra på spänningshöjande scener som gör att man inte kan kolla bort från skärmen. Inget avsnitt är långtråkigt, de lyckas alltid höja din puls någon gång. 

En annan styrka är slutet på serien. Alla kanske inte kommer gilla det, jag kommer inte berätta vad som sker, men i min åsikt var slutet det som behövdes. Jag uppskattar att de valde att vara (relativt) verklighetstrogna även i sista avsnittet. 

Svagheter

Det finns dock vissa delar av den här serien som definitivt förtjänar kritik. De lyckades välja en så bra skådespelare för huvudrollen men misslyckades med andra roller. Det kan säkert även bero på dåligt skrivna repliker, men speciellt vissa karaktärer på den Israeliska sidan är, enlig mig, dåligt spelade. Från första gången man fick träffa Cohens chefer i Mossad till sista avsnittet var dialogerna forcerade och stela. Det kanske inte stör alla lika mycket, men för mig drogs jag direkt ur berättelsen så fort vissa karaktärer var med i en scen. 

Något som kanske förstärkte detta var att karaktärerna runt Cohen var väldigt platta. Huvudpersonen är en relativt välskriven karaktär som utvecklas genom serien, men resten av karaktärerna på båda sidorna förändras aldrig. Cohens fru har exempelvis en ganska viktig plats i berättelsen, men hon är aldrig något mer än den oroliga hustrun. Hennes och även andra karaktärers dialoger är ibland tråkiga och klyschiga.

Sammanfattningsvis är därmed The Spy en väldigt bra miniserie. Den har sina svagheter, men de vägs till stor del upp av Sacha Baron Cohens fantastiska skådespeleri. Jag trodde inte att jag skulle gilla honom i den här rollen, men det gör jag verkligen. Utöver det är berättelsen intresseväckande och spännande. Om du gillar historia är det extra roligt att se vad som skedde i Israel vid denna händelserika tid. Även om du inte gör det kan du bara njuta av en bra agent- berättelse. Jag rekommenderar starkt The Spy till alla som har Netflix och lite extra tid! Den är ju ändå bara 6 avsnitt… 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *