Inga widgetar hittades i sidofältet!

Som allmänt känt är vi VRG-elever portade från Pavven till och med klockan 15 sedan några månader tillbaka. Varför? Tydligen skrämmer vi de små barnen på Sammis så att de inte vågar gå och köpa godis och läsk. Innan jag börjar med denna artikels egentliga syfte måste jag få påpeka att detta är ett typiskt exempel på hur de yngre generationerna blir mer och mer curlade med åren. Som ett före detta Sammis-barn kan jag berätta att sådana diskussioner var icke-existerande under min tid där. Den som inte vågade gå till Pavven fick nöja sig med att traska ned till cafeterian istället vilket fungerade alldeles utmärkt. Nu är tiderna däremot annorlunda och åldersdiskriminering mot äldre har blivit ett vanligt förekommande fenomen. Vad ska man då göra när den tre timmar långa svenskalektionen håller på att ta kål på en och man är i desperat behov av något blodsockerhöjande, när cafeterian känns oändligt långt borta och när den älskade bulltorsdagen verkar vara ett minne blott? Jo, kära läsare, man följer mina små tips och trotsar Pavvens portning.

De som ser äldre ut än sina år kan ofta utnyttja detta i flera situationer, men när det gäller att ta sig in på Pavven gäller raka motsatsen. Själv blir jag trots mina snart fyllda arton år stundtals frågad om legitimation när jag ska köpa en liten energidryck nere på Konsum (de hävdar att det är rutin och att jag inte alls ser ut som femton, men man börjar ju undra). Trots de vacklande uppfattningarna om min ålder kan inte ens jag gå in på Pavven hur som helst utan att bli tagen för att vara en gymnasieelev.

Efter diverse undersökningar och utstyrslar har jag nått slutsatsen att klädsel faktiskt spelar en stor roll. Är du osäker på vad femtonåringar bär är det bara att spana in Sammis-niorna i matsalen för lite inspiration, men icke uppseendeväckande plagg som smala jeans, converse och enkla tröjor är ålderslösa och alltid säkra kort. En annan sak som har stor effekt är faktiskt din röst; försök att höja ditt tonläge lite grann om det är möjligt. Ledorden är ljust, tyst och ynkligt. Fixar du rösten är halva jobbet spikat. Ditt kroppsspråk och sätt att röra dig kan också vara avgörande, så testa att gå med lite sämre hållning eftersom det får dig att se mindre ut. Även om du följer alla dessa råd till punkt och pricka finns det fortfarande en stor risk för att du får frågan “Ursäkta, går du på gymnasiet?”. I en sådan situation är det A och O att bibehålla de kalla nerver du steg med och håll för guds skull minen! Blåneka stenhårt på alla anklagelser så bör du få köpa din mat och ursäkta dig sedan med att lektionen börjar eller något.

Första gången kanske det verkar som om du just lyckades komma undan med det, men vill du kunna fortsätta att handla där är det viktigt att tänka långsiktigt och börja bygga upp din image som 15-åring. Alltså, gå inte in de dagar du har på dig fel typ av kläder eller är i sällskap med folk som definitivt går på gymnasiet, så bör du kunna fortsätta köpa mat en tid framöver. Skulle det vara så att man helt enkelt ser för gammal ut, eller sedan långt tillbaka är välkänd av Pavven som gymnasieelev, finns det två alternativ. Hitta någon i ettan eller tvåan som kan gå in på Pavven obemärkt och låt personen köpa ut åt dig eller så ber du snällt någon på Sammis att göra det, men glöm inte att sockra budet lite extra om du vill vara helt säker på att dina pengar återvänder i form av kaffe, toasts eller liknande.

Förhoppningsvis kan dessa små råd komma till nytta, men naturligtvis hoppas vi alla att det diskriminerande förbudet mot oss kan lyftas så snart som möjligt. Kanske är det något för elevkåren att satsa på?

 

Skribent: Naomi Hedberg

Fotograf: Isabella Lagerborg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *