Inga widgetar hittades i sidofältet!

Miljövänliga julklappar

Kring juletid ökar vår konsumtion dramatiskt. Vi spenderar stora summor på julklappar, julgranar och julbelysning. Vi sprider glädje och värme, men tyvärr även en hel del koldioxid. Det är dags att bryta den negativa spiralen, vi måste minska koldioxidutsläppen! Detta betyder inte nödvändigtvis att din morbror eller kompis blir utan julklapp; genom att handla miljövänliga julklappar kan du minska ditt bidrag till växthuseffekten. Med lite kreativitet kan listan för vad en miljövänlig julklapp är göras lång, men om du är bekväm av dig kan du använda förslagen nedan.

Ekologiska kläder

T-shirts och andra bomullsplagg är tyvärr ofta behandlade med gifter, något naturen inte mår så bra av. Ifall du planerar att ge någon kläder, så finns det många bra ekologiska alternativ. Många klädmärken har ekologiska kollektioner, men det finns även flera butiker på internet som bara satsar på eko-kläder.  Här nedan följer några länkar till hemsidor som specialserat sig på miljövänliga kläder:

http://www.ekologiskatshirts.se/

http://www.yogo.se/

http://www.astridgoesorganic.com/viewPage.asp?id=3

http://www.gudrunsjoden.com/se/klader/alla-vara-klader/trojor-koftor

 

Pendlarkort

Uppmuntra dina nära och kära att åka kollektivt! Om du vill och har tid kan du personifiera kortet med egna foton, illustrationer, mönster och så vidare. Det enda som hindrar dig är din egen fantasi!

http://designadekort.sl.se/

 

Prenumeration på Netflix

Känner du någon som älskar film? Då är ett presentkort på Netflix den bästa julklappen. Netflix är en tjänst som streamar film och TV-serier direkt till din TV, dator eller spelkonsol. Presenten behöver alltså inte fraktas! Smidigt, enkelt men framförallt miljövänligt.

https://signup.netflix.com/Gift?gctrkid=67140948

 

WWF-fadderskap

Med ett WWF-fadderskap kan du bromsa utrotningen av rödlistade djur. Du kan bland annat välja mellan att ge bort ett orangutang-, tiger- eller pandafadderskap. Alla djuren är svårt hotade och behöver hjälp för att överleva. Det svåra är alltså inte välja om man ska bli fadder, utan vad man ska bli fadder till! För mer information, följ länken:

http://www.wwf.se/insamlingsportal/fadderskap/1346667-fadder-samlingssida

 

Unicef

Julen handlar ju om att ge, och genom att skänka en gåva från Unicef slår du två flugor i en smäll. Båda en person i din närhet och en människa långt bort i nöd får känna julens värme inom sig. Precis som tidigare år finns olika presenter (t.ex. vaccin och myggnät) i olika prisklasser.

http://unicef.se/gavoshop

 

Medlemskap i Fotografiska

Fotografiska är ett museum fyllt av både välkända och mindre kända fotografier. Om en av dina vänner eller släktingar är intresserad av foto, skulle han eller hon verkligen uppskatta ett medlemskap i Fotografiska. Som medlem får man fri entré under ett år, rabatt i restaurangen och baren, VIP-biljetter och mycket, mycket mer!

http://fotografiska.eu/Bli-medlem

 

Om mina förslag inte passar dig, kan du ju alltid slå in dina julklappar miljövänligt! På Bokias webbshop kan du köpa återvunnet presentpapper i många olika färger.

 

Boel  Olsson
boel.olss-2015@live.vrg.se

Earth from Space” by NASA Goddard Photo and Video (CC BY 2.0)

av boelo