Inga widgetar hittades i sidofältet!

Med mindre än två veckor kvar till 2017 års sista dag är det så gott som omöjligt att inte blicka tillbaka på det gångna året. Året som bjudit på många spännande och intressanta händelser, både i skolan och ute i stora världen. Trots det händelserika år som snart ligger bakom oss, måste jag säga att det absolut viktigaste som hänt år 2017 är MeToo-kampanjens genombrott under hösten. Rydbergaren har redan publicerat ett antal väldigt läsvärda artiklar om kampanjen, men nu ska ni få en inblick i rörelsen ur en killes perspektiv.

MeToo-kampanjen är, och har under hösten varit, en stor möjlighet för framförallt kvinnor att träda fram och dela med sig av olika typer av sexuella övergrepp de råkat ut för. Rörelsen slog igenom på allvar när den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano använde MeToo som hashtag i en tweet om sexuella övergrepp. Tack vare detta fick hashtaggen snabbt luft under vingarna och det dröjde inte länge innan hashtaggen hade spridit sig världen över.

Kampanjen är självklart jätteviktig för förebyggandet av sexuella övergrepp och jag är övertygad om att det inte finns en enda kille som under hösten inte har reflekterat över sitt egna beteende mot tjejer. Vi har redan nu sett stora framsteg tack vare hashtaggen MeToo, framförallt på två plan. För det första har många män som betett sig illa mot kvinnor på företag världen över, tvingats lämna sina jobb. Den andra positiva trenden vi fått uppleva under hösten är att mängden anmälda våldtäkter har ökat markant. Kampanjen har alltså hjälpt utsatta kvinnor att våga ta steget att anmäla dem sexuella övergrepp de råkat ut för. Det här ses förstås som otroligt positivt eftersom att första steget till att få bukt på problemet självklart är att våga anmäla övergrepp och prata ut om dem. Annars blir det ju omöjligt att väcka debatt om ämnet.

Med det sagt uppmanar jag alla tjejer på skolan och i världen överlag att våga prata ut om dem övergrepp de råkat ut för, även om det kan kännas väldigt jobbigt. Det jag däremot har sett i vissa inlägg är att de som blivit utsatta för övergreppen “hänger ute” förövarna. Detta kan vara rättvist men det leder inte till att problemet löses snabbare på något sätt alls. Tvärtom så skapar det konflikt. Till följd av sådana inlägg blir vissa killar upprörda av kampanjen när de eller deras vänner hängs ut, och andra kan anklagas innan de har en chans att förklara eller be om ursäkt. Rörelsen är alldeles för viktig för att ha råd att dra på sig motståndare emot den i onödan.

Med det sagt hoppas jag verkligen att kampanjen fortsätter hålla i sig 2018 och att det blir ett ännu mer givande år i kampen mot sexuella övergrepp.

av Melker Mattsson

"The will to win, the desire to succeed, the urge to reach your full potential. These are the keys that will unlock the door to personal excellence."

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *