Inga widgetar hittades i sidofältet!

Fredagen den 27 september, Kl. 08.21: En kostymklädd Theodor Ohlsson rusar över grusplanen mot Samskolan, flyger upp för trapporna och tvingas stanna för att slå in den där förbaskade portkoden. Ovanför honom tornar sig den gigantiska EU-flaggan. Bip.Bip.Bip.Bip. Beeee…..dörren slängs upp och Theodor fortsätter sitt lopp till aulan. Han öppnar dörrarna till aulan och ett överväldigande sorl väller ut. Aulan har blivit intagen av kavajklädda delegater som för hastiga diskussioner innan mötets början. Här och var ser man delegater som viftar med flaggor, läser igenom tjocka pappershäften eller gör en sista minuten research på sina datorer.

Kl. 08.24 och de sista förberedelserna infördet stora mötet slutförs. Stora, oranga buketter ramar in scenen och ordförandeskapets panel, där Theodor har funnit sig tillrätta. Podiumet har tagits fram och blivit beklätt med EU-flaggan till dagen i ära. Förutom den fantastiska miljön som har skapats för att efterlikna ett EU-parlamentsmöte, så är det ändå en annan sak som fångar min uppmärksamhet: de tomma stolarna uppradade på scenen. Mitt i all den stress och spänning som fyller aulan, så inger de uppradande stolarna en fridfull, men förebådande känsla.

Kl. 08.30, De kostymklädda delegaterna verkar i alla fall vara glada och till och med förväntansfulla för vad som komma skall. Om de bara visste…

Kl. 08.32, flaggor delas ut.

Kl. 08.33 Alexandra Koumi testar ljudet, 1,2,1,2.

Kl. 08.34, Sorlet lägger sig i salen, Theodor rättar på slipsen och inleder:

”Quiet….quiet please… thank you. Now, Delegates, welcome to the general assembly…”

Och där gick den sjuttonde MEP-dagen av stapeln. Dan Gustafsson håller ett inspirirande öppningstal inför de förväntansfulla delegaterna. MEP, Modern European Parliament, introducerades till VRG 1996, och har fortsatt ända sedan dess. MEP-dagen har minst sagt blivit en VRG-tradition. Idag ingår MEP-dagen i Samhälle 2, men MEP har tidigare varit en obligatorisk kurs på VRG, då man studerar EU och aktuella konflikterna som pågår i Europa. Det kanske låter som vilken samhällskurs som helst, men det som gör denna kurs verkligen unik är den praktiska delen, när man får i uppgift att tillsammans med andra elever bilda ett utskott i Europaparlamentet och skriva ihop en resolution som man ska förvara och försöka få igenom på denna dag, ”The General Assembly”.

Det första utskottet för ”Constitutional Affairs” intar scenen, och sätter sig på de uppradade stolarna. En av delegaterna i utskottet reser på sig, och ställer sig vid podiumet, redo att framföra inledningstalet. Därefter blir det fritt fram för de restrerande delegaterna att ställa frågor. Nåja, fritt fram är ett dumt uttryck. Konkurrensen om att få ställa frågor är hård, man ser alla vifta frenetiskt med flaggorna för att försöka fånga ordförandeskapets uppmärksamhet. Viktiga ämnen dras upp i diskussionen, som utbildning, sjukvård och den ekonomiska krisen.    Men de mer fundamentala problemen som kvarstår dras upp i motstånds- och försvars-talen efter den öppna diskussionen. EU befinner sig i ett katastrofalt tillstånd, och misslyckandet att samarbeta mellan medlemsstater är ett faktum. En av talarna menar, att istället för att samarbeta, så har konkurrensen ökat mellan medlemsländerna, vilket går emot EUs grundideal.

Även om det ser mörkt ut på många håll i Europa, så finns det ljus i slutet av tunneln, tack vare vår rätt att rösta. Dan Gustaffson poängterar hur viktiga vi är som väljare, eftersom vi kommer alla från olika bakgrunder, har olika erfarenheter, och framförallt, har olika åsikter, något som tydligt visas på MEP-dagen. Våren 2014 har många av oss VRGare möjlighet att rösta i Europaparlamentsvalet. Innehållet av resolutionerna må vara en del av ett rollspel, men det är en verklighet som många av oss måste ta ställning till inom en mycket snar framtid.

 

Nanna Olsson

Fotograf: Oscar Sjöstrand